Erkki Tuomioja (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Indlæg
Ræðunúmer
322
Notandi
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe, Præsidiets talsperson
Dagsetning

Fru president! Som presidiets Rysslandsrapportör hade jag tillfälle att besöka Moskva i mars och hade då ett möte med statsdumans Segura Rahmatulina som är här i dag. Jag hade även möjlighet att träffa utrikesminister Lavrov. I dessa möten konstaterade vi att det finns olika problem och motsättningar mellan de nordiska länderna och Ryssland, men att det trots det är viktigt att det parlamentariska samarbetet och kontakterna ska kunna fortsätta.

Från vår sida finner vi det särskilt bekymrande att vi varit tvungna att stänga Nordiska rådets kontor i St. Petersburg och Kaliningrad på grund av den ryska lagstiftningens tolkning. Jag säger ”tolkning” därför att det blev klart också från Lavrovs sida att de inte hade några anklagelser beträffande det arbete som dessa kontor hade gjort. Det är alltså en politisk fråga, och vi kan bara hoppas att vi får bättre möjlighet att fortsätta arbetet.

Samarbetsministrarna har valt att fortsätta med de projekt som det går att fortsätta med i nordvästra Ryssland, så långt det är möjligt, och rådet stöder detta val. I tidigare debatter i dag har det understrukits att trots läget, och kanske på grund av läget, och de svårigheter vi har är det viktigt att fortsätta med dialogen. Det inkluderar dialoger med medborgarsamhället och parlamentarikerna.