Jan Lindholm (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Indlæg
Ræðunúmer
323
Notandi
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Dagsetning

Fru president! Jag tycker att det är en intressant redogörelse som ministrarna presenterar när det gäller utvecklingen av Rysslandssamarbetet. Jag tolkar det som att ambitionen att fortsätta utveckla samarbetet med Ryssland är fortsatt stark. Visserligen har vi här under sessionen tidigare hört ledamöter tala om Ryssland som det stora hotet, men det verkar inte ha minskat prioriteringen att ändå fortsätta öka samarbetet, och det tycker jag är positivt.

Det faktum som nämndes här nyss, att Ryssland numera betraktar våra kontor som något slags tillhåll för agenter av olika slag, är naturligtvis ett problem. Men trots detta läser jag ut ur redovisningen att det inte handlar om om utan om hur vi ska fortsätta utveckla samarbetet, och det har jag tagit fasta på. Det har vi väl gjort i hela Mittengruppen, kan jag säga.

De nya aktiviteter som presenteras tycker vi är bra, men vi vill ändå understryka att möjligheterna att ytterligare samarbeta kring miljö- och klimatfrågorna är stora. Vi har tidigare erfarenhet av det. Särskilt när nu Finland ska vara ordförande i både Nordiska rådet och Arktiska rådet tror vi att det finns större möjligheter än tidigare att utveckla arbetet, särskilt på miljö- och klimatområdet. Trots den sanktionspolitik som har bedrivits mot Ryssland har det ändå visat sig att erfarenheterna är goda när det gäller samarbete på det området.

Jag vill personligen också tillägga att jag tror att det är viktigt om man kan öka och bygga ut samarbetet om kulturfrågor, särskilt för ungdomar – det gäller till exempel musik, sång och dans, som jag nämnde i en replik tidigare. Det har tidigare visat sig att det är ett av de bästa sätten att bilda långsiktiga och hållbara bra relationer mellan folk. Jag hoppas att ni kan ha mer fokus på det området också.