114. Cecilie Tenfjord-Toftby (Replik)

Upplýsingar

Gerð
Replik
Ræðunúmer
114
Speaker role
Konservative gruppe
Dagsetning

Herr president! Gränsregionalt transportsamarbete utgör en viktig prioritering för de nordiska regeringarna, och effektiva transportvägar utgör förutsättningar för tillväxt, konkurrenskraft och jobb. Det vill säga att de nordiska infrastrukturministrarna och en sådan nordisk insikt värmer mitt nordiska hjärta.

Det finns i dag brister i infrastrukturen som inskränker arbetsmarknadsregioner och skapar gränshinder. Våra länder är lika men ligger inte alltid i fas när det gäller planering av gränsregional infrastruktur. Vi har därför från Nordiska rådet under flera år efterfrågat en gemensam nordisk plan eller i alla fall formaliserade samtal om hur vi ska förbättra mobilitet och genom det även stärka den nordiska konkurrenskraften. Det saknas inte insikt om infrastrukturens värde hos våra infrastrukturministrar, men viljan till en formaliserad dialog saknas helt.

Min frågor blir därför till samarbetsministrarna om de anser att bristerna i den gränsregionala infrastrukturen är ett gränshinder och, om svaret blir ja, om de i dag delar sina infrastrukturkollegors uppfattning att detta gränshinder enbart ska lösas nationellt.