126. Margot Wallström (Svar på replik)

Upplýsingar

Gerð
Svar på replik
Ræðunúmer
126
Speaker role
Sveriges udenrigs- og samarbejdsminister
Dagsetning

Jag kan kommentera några frågor. Jag vet att Anne ville komma in, och kanske fler ministrar vill kommentera.

En hel del tycker jag nog att jag berörde i mitt inledningsanförande, om hur vi har uppmärksammat somliga frågor. Det gäller allt från yrkeslegitimationer till socialförsäkringssystem och annat som vi verkligen har ögonen på och har bestämt oss för att följa upp och göra allt vi kan för att undanröja gränshinder och den typen av problem.

Detta med gemensamt OS tycker jag är för de olika parter som är involverade. Det måste idrottsrörelsen själv vilja driva i så fall. Detta kan jag för lite om för att säga exakt vad den frågan är, men det är självklart att vi bör samarbeta kring så stora arrangemang. Jag antar att man redan har den typen av kontakter.

När det kommer till Árnadóttirs fråga om till exempel socialförsäkringssystem och studenter som kanske råkar ut för något eller arbetar i ett annat land menar jag är exakt sådant som både Gränshinderrådet och respektive ministrar bör ta upp för att se vad vi skulle kunna ändra på för att hjälpa enskilda människor. Återigen: Det som handlar om att undanröja gränshinder gör att vi kommer väldigt nära våra medborgare. De ser att det är en nytta med det nordiska samarbetet. Därför är detta viktigt som en förankring och för att visa att vi följer upp alla typer av problem.

Det finns redan ett nordiskt samarbete på många av dessa områden. När vi har pratat om budgeten har vi sagt att det är viktigt att vi kan göra sådana insatser, såsom att skapa ett ad hoc-råd när det gäller digitala frågor. Då kanske vi behöver ta oss an detya på det sättet att vi politiskt sätter fokus på en viss fråga.

Peter Östman frågade om säkerhetssamarbete. Jag glömde att svara på den frågan. Jag tror att det finns ett visst utbyte av underrättelser och den typen av samarbete mellan olika myndigheter och säkert också mellan politiker i våra länder, men kanske inte på ett så organiserat sätt som vi måste ta oss an dessa frågor på. Vi har gjort det med de baltiska länderna. Vi sätter upp speciella center när det gäller cybersäkerhet och annat. Vi kommer kanske att behöva göra detta också med denna typ av frågor. Vi sätter det på dagordningen nu. Vi måste bestämma oss för att detta är frågor som vi behöver belysa bättre, och vi kan börja i Norden. Vi kan börja med samarbetet med de baltiska länderna, för de har samma intressen kring detta. Sedan kan det spridas vidare. Men låt oss använda budgeten för att se till att vi avsätter resurser till att göra denna typ av insatser och arbete och att vi hjälper till i våra respektive länder och följer upp i regeringar och myndigheter för att se till att det blir effekter av det, så att vi får ut något praktiskt.

Jag tror inte att jag behöver kommentera mer. Jag vet att Anne har direkta svar, bland annat om e-legitimation och allt som har med det digitala att göra.