Sara Olsvig (Indlæg)

Informasjon

Type
Indlæg
Tale nummer
182
Person
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Dato

Tak, præsident. Først vil jeg på vegne af Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe takke den danske udenrigsminister for redegørelsen på vegne af forsvarsministrene. Vi er fuldstændig enige i, at den militære tilstedeværelse, som er i Arktis, selvfølgelig først og fremmest er der for at beskytte de mennesker, som bor der, og de mennesker, der rejser dertil, både af hensyn til erhvervsudviklingsmuligheder og af hensyn til miljøbeskyttelse med den øgede aktivitet i det arktiske. Der er ingen af os, som bor i Nordatlanten, eller som bor i Arktis, der ønsker en militarisering af Arktis. Det mener vi er en meget, meget vigtig pointe at huske på, så snart vi bevæger os ind på området forsvars- og sikkerhedspolitik i det arktiske.

Der er ingen tvivl om, at de nye aktiviteter, vi ser i det arktiske område, også skaber nye udfordringer. Her mener jeg at det er vigtigt at nævne forholdet til Rusland, som udenrigsministeren også var inde på. Det er vigtigt, at de fem arktiske kyststater beholder det diplomatiske og konfliktløse forhold, de har til hinanden. Derfor kunne jeg godt tænke mig at høre den danske udenrigsminister på vegne af forsvarsministeren, om han kunne komme lidt nærmere ind på, hvad man drøftede i forhold til de nordiske landes forhold til Rusland, da vi jo også ved, at der her er en uenighed i forhold til Kinas deltagelse i Arktisk Råd som observatør.

I forlængelse af det mener jeg også, at det er vigtigt at holde sig for øje, at de potentielle konfliktmuligheder, som man trods alt ser i det arktiske, i høj grad ligger hos de ikkearktiske stater og de ikkearktiske staters interesse i det arktiske. Alene der kan vi se, hvor vigtigt det er, at vi ikke kun imellem de fem arktiske kyststater, men også imellem de otte arktiske stater, som er medlem af Arktisk Råd, bibeholder et tæt samarbejde og en tæt dialog om de uenigheder, der er i forhold til observatørstatus.

Til sidst vil jeg komme ind på et andet emne, som også relaterer sig til det øgede fokus på forsvars- og sikkerhedspolitik i regi af Arktisk Råd. Her er det vigtigt, at de nordiske lande og de resterende arktiske stater bliver ved med at sikre, at de oprindelige folks organisationer er med på alle niveauer af Arktisk Råd, samtidig med at vi også sikrer, at de selvstyrende lande sidder med, når der er forhandlinger, som handler om vores områder.