Hans Wallmark (Svar på replik)

Informasjon

Type
Svar på replik
Tale nummer
191
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppes talsperson
Dato

Stort tack för det! Jag är överbevisad om att den gode representanten från Enhetslistan naturligtvis önskar sig att revolutionära processer skulle leda till något gott. Jag tror att historien bär synliga bevis på att det är helt igenom fel.

Däremot – och det är det som är det goda med Norden – kan vi verkligen lyfta fram Norden som ett gott exempel på vad som händer när man bygger demokrati, rättsstat men också folkrörelser. Där har vi, precis som vi har pratat om tidigare, grundläggande värderingar, och det handlar om att bygga förtroenden och tillit men också likställighet och jämlikhet. Detta är fundament som ligger i de nordiska länderna. Det är någonting som vi också ska berätta för resten av världen, att det är detta som är med och bygger säkerhet. Säkerhet är inte bara vapenmakt – det är nog så viktigt – utan också den här typen av tillit och värdeskapande, värderingsmässiga saker. Därför handlar det om både hard power och soft power när vi pratar om försvars-, säkerhets- och utrikespolitik. Båda de tangenterna på klaviaturen är lika viktiga, och att vi kan använda dem.

Sedan får vi konstatera att vi ändå är tre monarkier och två republiker i Norden, och det gläder mig väldigt mycket, även om det kanske stöter Enhetslistan.