Jan Lindholm (Replik)

Informasjon

Type
Replik
Tale nummer
40
Person
Dato

Först vill jag tacka Norge för att ni erbjuder så många av våra arbetslösa svenska ungdomar jobb för tillfället. Jag tycker att denna flexibilitet har tjänat oss väl, och jag hoppas att vi kan utveckla möjligheten för våra ungdomar att hitta jobb på det sättet – ja, även äldre.

Jag tänkte fråga om det faktum att våra två länder, Norge och Sverige, ju är väldigt långa länder, med långa avstånd, som kräver mycket dyr infrastruktur för att fungera. Båda länderna har stora naturresurser i den norra änden, och även Finland har stora naturresurser där. Jag vet att det i den norra delen av våra tre länder Finland, Sverige och Norge talas mycket om hamnmöjligheter och utskeppning norrut för att nå världen och marknaden lättare den vägen.

Norge är det land som har pengar – det har inte Sverige och Finland i samma utsträckning. Jag skulle vilja höra Norges statsminister reflektera lite över de gemensamma infrastrukturproblem som vi behöver lösa, och inte bara när det gäller spårbunden trafik. Vi har ju våra befolkningar längre söderut. Ska vi få nytta av våra resurser måste vi göra det attraktivt att vara där naturresurserna finns, och då är alla former av till infrastruktur viktiga.

Jag har ställt frågor om sådana här saker tidigare och ofta fått mycket positiva signaler från Norges sida. Man ser svårigheter att använda sina oljepengar till infrastrukturinvesteringar i det egna landet därför att det riskerar att leda till hög inflation. Men vi har ju en gemensam nordisk marknad att tänka på.