Stefan Löfven (Hovedindlæg)

Informasjon

Type
Hovedindlæg
Tale nummer
59
Speaker role
Sveriges statsminister
Dato

Herr president, ärade kolleger och kära nordiska vänner! Det är en glädje och ära att få vara här.

Jag har under många år i fackföreningsrörelsen arbetat med nordiska frågor och har lärt mig väldigt praktiskt att det nordiska samarbetet är oerhört mycket värt för oss i Norden i olika verksamheter i våra nordiska länder men också i våra kontakter med omvärlden. Det är med stort engagemang som jag kommer att gå in i detta politiska arbete.

Jag tror på samarbete och samverkan. Det är en del av min ideologi och min personliga övertygelse.

Vi lever nu i en global värld. Det innebär att maten som vi äter, jobbet som vi går till, luften som vi andas, allt detta, är mer eller mindre en del av ett globalt skeende. Det innebär att behovet av Global Governance och en demokratisk, solidarisk och hållbar styrning av globala händelser är större än någonsin. Det är just därför som jag har så stora förhoppningar om vårt nordiska samarbete. Det är också därför som jag har valt att lyfta fram de nordiska frågorna i vår nya regering.

Var och en är vi stolta men ganska små länder, men tillsammans blir vi faktiskt en av världens största ekonomier. Tillsammans kan vi höja vår röst rejält i det globala samarbetet, och tillsammans, som det heter i vår gemensamma vision, är vi helt enkelt starkare.

Det saknas inte internationella sammanslutningar där vi kan och ska göra vår röst hörd. Titta bara på FN där vi nu samarbetar för att åter få ett nordiskt land i säkerhetsrådet. Det är tio år sedan Norden hade ett land i säkerhetsrådet. Nu samarbetar vi kring det. Jag tycker att det FN-arbete som vi ska genomföra och bedriva inte minst ska ta sikte på frågor om jämställdhet och jämlikhet, också i de globala och hållbara utvecklingsmål som FN ska slå fast 2015.

Jag är övertygad om att Norden kan vara en ledande aktör i det globala arbetet som pådrivare, som samarbetsivrare och som förebild. Och vi ska stå upp för rätten att leva i en hållbar värld, en hållbar värld som vi ska kunna lämna över till våra barn och barnbarn. Det är min vision för det nordiska samarbetet.

Dagens andra tema, utbildning, integration och arbetsmarknad, är i grunden också en fråga om våra länders position i en global ekonomi. Det land som inte kan skapa möjlighet för alla medborgare till utbildning och bildning och till arbete och utveckling kommer snart att befinna sig i utvecklingens kölvatten.

Därför genomför Sverige just nu en enorm satsning på kunskap. Vi börjar redan med de minsta barnen och ser till att det blir färre barn i klasserna så att lärarna och barnen får mer tid med varandra, mer tidiga insatser och skickliga lärare. Alla barn ska komma till sin rätt redan från början, så att inte små problem växer sig till stora problem.

Vi ska också utveckla gymnasieskolans koppling till arbetsmarknaden och skapa tusentals nya möjligheter för unga människor att studera vidare.

Samtidigt investerar vi i ett stort kunskapslyft för arbetsmarknaden. Syftet är att arbetslösa människor ska få den kompetens som arbetsgivare faktiskt efterfrågar. Och människor som redan är i arbete kan utbilda sig för att kunna ta ett ännu mer kvalificerat arbete. Människor som är utrikes födda, och som ofta har en hög utbildning, får validering och, om så behövs, också komplettering av sin kompetens och kunskap.

Det här är ett stort projekt. Det kommer att lyfta kunskapsnivån i hela Sverige. Det kommer att stärka vår tillväxt och konkurrenskraft, och det kommer att ge tiotusentals medborgare i vårt land möjligheten att skapa sig ett bättre liv.

I det här projektet kommer vi att behöva er, våra nordiska vänner. Vi kommer att behöva lyssna till era erfarenheter, lära av er, undvika eventuella misstag som ni har gjort och hellre upprepa de framgångar som ni har haft. Vi behöver också se över våra gemensamma investeringar, inte minst i forskning och infrastruktur. Det kommer att ligga till grund för att våra medborgare ska kunna bli ännu friare och mer jämlika människor. Därmed kommer vi också att kunna stärka vår position i en global ekonomi.

Ett annat perspektiv som jag vill passa på att lyfta fram är behovet av en samordnad krisberedskap. Några exempel: Vi har sett hur snabbt ebolautbrottet blev till en världsangelägenhet. Om vi ska vara riktigt ärliga blev den det först när vi själva blev hotade. Men nu är det som det är, och vi har sett hur fort det nu krävs att få fram både resurser och personal. Ett annat exempel är den stora skogsbrand som härjade här i Sverige, som visade hur viktigt det är för oss alla att samhället kan agera samordnat och resolut. Därför välkomnar jag verkligen fortsättningen i Hagasamarbetet.

Vi behöver utveckla gemensamma nordiska resurser för exempelvis medicinsk evakuering och även skogsbrandsläckning. Det krävs samverkan för att stärka kommunikationen mellan oss och gemensamt kunna möta naturolyckor och andra utmaningar som vi står inför.

Återigen: Låt oss leva upp till visionen att bli starkare tillsammans.

Avslutningsvis, herr president, vill jag sluta där jag började. Är det någonting som jag har lärt mig i mitt vuxna liv är det att om människor står sida vid sida och samarbetar finns det få saker som vi inte klarar av. Därför är det nordiska samarbetet en så viktig del, inte i konflikt med vare sig FN- eller EU-samarbeten eller andra samarbeten utan som en kompletterande och viktig del av detta. Jag vill därför se ett nordiskt samarbete som gärna är starkare, tätare och fortsatt pragmatiskt, ett nordiskt samarbete som kan vara en aktiv röst i globala sammanhang, ett nordiskt samarbete som säkrar det som borde vara varje människas rätt, nämligen ett fritt liv i en global tid.