Annicka Engblom (Hovedindlæg)

Informasjon

Type
Hovedindlæg
Tale nummer
282
Speaker role
Medborger- og Forbrugerudvalgets talsperson
Dato

Herr president! Jag vill rikta ett stort tack till minister Olsen och till Nordiska ministerrådet för det aktiva och ambitiösa sätt på vilket man jobbar med dessa frågor. Det handlar om det breda samarbetet med våra baltiska grannländer och Ryssland; det är oerhört viktigt. Det är viktigt att vi stärker nätverken oss emellan både på tjänstemannanivå och på ministernivå. Men det handlar också om – och här behöver vi nog ta en bredare ansats – politisk nivå mellan våra olika parlament för att fånga upp både förövarna som utnyttjar kvinnor, män och det som är mest förfärligt, nämligen våra barn, och offren.

Jag vill bara kort redovisa att från medborgar- och konsumentutskottet kommer vi att fokusera på detta arbete under 2015. Barn är också medborgare. Barn har också mänskliga rättigheter och omfattas av detta. Det är vår uppgift som vuxna att sörja för att dessa ännu inte myndiga barn inte råkar illa ut.

Medborgar- och konsumentutskottet kommer att förlägga sitt sommarmöte till Baltikum för att kunna studera detta närmare. Till dess har vi via ministerrådets olika konferenser både i december och i april möjlighet att ta till oss kunskap om detta. Vi vill ha ett brett samarbete över flera olika utskott i Nordiska rådet om detta.

Detta var en liten briefing om vad vi tänker göra i medborgar- och konsumentutskottet – en utsträckt hand till detta viktiga arbete.