Li Andersson (Indlæg)

Informasjon

Type
Indlæg
Tale nummer
198
Person
Speaker role
Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Dato

Jag vill börja med att tacka presidiet för förslaget till de här riktlinjerna. Det är viktigt att vi trots det spända internationella läget och trots den mycket oroväckande utvecklingen i Ryssland hela tiden funderar på hur vi kan fortsätta samarbetet och hur framtiden för det parlamentariska samarbetet kommer att se ut.

För Nordiska rådet och för det nordiska samarbetet är nedläggningen av verksamheterna vid kontoren i Sankt Petersburg och i Kaliningrad naturligtvis speciellt problematiskt, men det var mycket glädjande att höra att man på politisk nivå fortsätter att arbeta för att få till stånd en förändring i det beslutet. Det är någonting som jag hoppas att man arbetar på i de nordiska länderna.

Som jag ser det är det vår uppgift att samtidigt som vi arbetar för stärkt diplomati och för en diplomatisk lösning av situationen i Ukraina att vi också arbetar för att upprätthålla kontakterna till de aktörer och de politiker som på lokal och regional nivå arbetar inom det politiska beslutsfattandet i Ryssland. Det är viktigt för att förhindra en utveckling där landet som helhet isolerar sig från det internationella samarbetet, vilket jag personligen ser som den absolut största hotbilden i fråga om Ryssland, speciellt när man tänker på de vanliga ryska medborgarnas situation.

Slutligen vill jag också poängtera att vi i det parlamentariska och regionala samarbetet ser det som väldigt viktigt att de nordiska länderna satsar på att stärka det ryska civil- och medborgarsamhället i en tid där de ryska medborgarorganisationernas möjligheter att verka blir allt sämre. Jag hoppas med andra ord att vi inte glömmer bort civilsamhället när vi diskuterar samarbete utan att vi arbetar för att stärka kultur-, idrotts- och ungdomsutbytet samt samarbetet mellan olika medborgarorganisationer, journalister och akademiker.