Annicka Engblom (Indlæg)

Informasjon

Type
Indlæg
Tale nummer
208
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Dato

Herr president och ledamöter! Att handla med människor, om det så gäller arbete eller inom sexhandeln, är det största brottet mot mänskliga rättigheter som kan begås. Om någon frågar er varför vi behöver ett nordiskt samarbete i form av Nordiska rådet, eller om någon frågar er varför vi behöver ett samarbete mellan Nordiska rådet och Baltiska rådet, är detta ett klart och tydligt exempel på det. Vi är länder som delar ut pris till organisationer och människor som hjälper och stöttar andra människor. Därför är detta samarbete så otroligt viktigt.

I slutet av maj och i juni besökte vi i Medborgar- och konsumentutskottet Riga just i syfte att stärka samarbetet på parlamentarisk nivå vad gäller trafficking. Det gäller såväl polis- och underrättelsesamarbete som identifikationsarbete, men det handlar också om något jag vill skicka med till minister Ellen Trane Nørby – nämligen civilsamhället och de NGO:er som jobbar med de människor som blir utsatta för människohandel. Många av dessa människor har inget förtroende för vare sig kommuner, myndigheter eller polis, men NGO:er kan nå dem. Det är oerhört viktigt att ta med sig.

Det treåriga handlingsprogram Nordiska ministerrådet nu lägger fram är mycket bra. Det gläder mig och oss som jobbar med de här frågorna att samarbetet om människohandeln ligger högt på åtgärdslistan och att strategin för detta är både tydligt och konkret utformad, och jag ska med intresse följa detta framöver.