Stefan Löfven (Svar på replik)

Informasjon

Type
Svar på replik
Tale nummer
56
Speaker role
Statsminister, Sverige
Dato

Herr president! Om jag förstod det rätt handlade det om brandbomber och attacker mot minoriteter. Ja, vi har problem. Det är lika bra att vara öppen och säga det. Det har vi. Man måste börja där och säga: Ja, det finns sådana problem. Uppenbarligen attackeras minoriteter, och det kommer aldrig någonsin att vara accepterat i vårt land.

Här har vi att agera med hjälp av polis och den typen av insatser – som att förstärka lagar, vilket vi har gjort. Vi förstärker lagen, och vi förstärker polisens resurser. Man måste nämligen visa att detta aldrig någonsin är accepterat. Samtidigt måste vi bygga en utvecklande dialog där vi själva, från människa till människa, tar det moraliska ansvaret för att säga ifrån och se till att denna typ av klimat inte utvecklas.

Vi behöver också ha en utveckling som skapar jämlika samhällen där fler får möjlighet till arbete och studier. Vi vet att vi har en stor skillnad i Stockholm, till exempel – om jag tar en tunnelbanelinje och åker från vissa delar av norra Stockholm till vissa delar av södra Stockholm ser jag att det skiljer fem år i medellivslängd. Det beror på att människor har alldeles för orättvisa villkor. Får vi för stora klyftor i samhället ökar också rädslan och osäkerheten, och då har vi större risk för den typen av agerande. Det som kommer att ge resultat är alltså såväl direkta åtgärder med hjälp av polis, lag och domstol som det långsiktiga arbetet för att skapa mer rättvisa och jämlika samhällen.