Hans Wallmark (Indlæg)

Informasjon

Type
Indlæg
Tale nummer
324
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Dato

Fru president! Kära utländska agenter! Våra kontor i S:t Petersburg och Kaliningrad har ju blivit stämplade som utländska agenter, och de är utsända bland annat på vårt mandat. Alltså är vi de utländska agenterna. Detta visar hur allvarlig och besvärande den ryska hållningen är.

Jag var för en stund sedan inne på Hufvudstadsbladets webbsida och såg att även Amnestykontor, åtminstone i Moskva, nu har drabbats av stängning. Huruvida detta är tillfälligt eller permanent kan jag inte avgöra.

Kära utländska agenter! Det här bekräftar det försämrade läge vi har. Vi kan inte bara förhålla oss passivt till det, utan vi måste inse allvaret. Det beskrivs också i redogörelsen. Det har varit ett försämrat läge vad gäller både demokratiska standarder och förhållandet till omvärlden de senaste åren.

Jag måste också säga att det är bra att man från ministerrådets sida säger att man inte har för avsikt att betala de böter som man eventuellt kommer att få för att man på kontoret i Kaliningrad inte frivilligt registrerade sig som utländsk agent. Det hedrar ministerrådet att man inte vill betala de böterna.

Jag tror att vi måste göra mer, och jag tror att det är viktigt att man gör som ministerrådet skriver. Vi måste jobba mot NGO:er, civilsamhället och den kulturella sektorn, där det fortfarande finns möjlighet att nå varandra människa till människa. Men vi ska inte vara naiva, och vi ska inse allvaret.

Jag tror också att det är viktigt att vi har nordiska röster på ryska och att vi arbetar via de kontor och ambassader som vi har i Estland, Lettland och Litauen för att de ska ut till rysktalande, både i Baltikum och i Nordvästryssland, för vi måste inse att det pågår en propagandastrid därute.

Det är väsentligt att vi inser att det inte är vi som försämrar läget. Det är inte vi som agerar. Däremot är det vi som reagerar när den här typen av saker inträffar i vårt närområde. Det är beklagligt, men det är inte vi som agerar – vi reagerar.