Karen Ellemann (Indlæg)

Informasjon

Type
Indlæg
Tale nummer
195
Speaker role
Nordisk Samarbejdsminister og Ligestillingsminister
Dato

Mange tak, hr. præsident.

Ja, den nordiske region ligger jo virkelig i top globalt set, når det kommer til ligestilling. Vores lande ligner hinanden, og derfor er det indiskutabelt, at vi kan lære rigtig meget af hinanden. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at vi vedvarende debatterer, udfordrer og inspirerer hinanden på tværs af landene for derigennem at skubbe på udviklingen, skubbe på at få flyttet nogle grænser og i det hele taget få skabt mulighederne og grundlaget for, at vi rent faktisk har samfund, hvor der reelt er lige muligheder.

Tak til min gode kollega børne- og ligestillingsminister Solveig Horne for en rigtig god redegørelse, fordi den nordiske redegørelse jo netop giver et meget fint indblik i, hvordan Nordisk Ministerråd arbejder med at fremme ligestillingen både i sektorerne og på tværs af sektorerne. Derfor er det også godt at se, at det ikke kun er ligestillingsministrene, der arbejder med at fremme lige muligheder for mænd og kvinder, men at så mange andre sektorer også arbejder så målrettet.

Gender mainstreaming, som det hedder – ligestillingsvurdering – er en afgørende metode til at udbrede ligestilling i al vores virksomhed. Og selv om Nordisk Ministerråd har arbejdet med det i efterhånden mange år, kan vi da stadig blive bedre. Derfor ser jeg gerne, at ministerrådet fortsat prioriterer den interne koordination og politikudvikling, med henblik på at vi får alle sektorerne med, og at indsatserne supplerer hinanden. Så jeg er glad for, at vi i Nordisk Ministerråd for Ligestilling fortsat afsætter midler til at styrke den her indsats, men det er samtidig også vigtigt, at ansvaret ikke pålægges ministerrådet for ligestilling alene, men netop at alle sektorer påtager sig et ansvar.

Så vil jeg faktisk gerne sige tak til Velfærdsudvalgets ordfører, hr. Christian Juhl, for at bemærke, at man måske også kunne begynde at overveje, om en ligestillingsvurdering skal kigge på mere end blot kønsfordeling, nemlig i virkeligheden også på kønsopfattelse og en bredere ligestillingsvurdering. Det synes jeg er interessant ikke kun i nordisk regi, men også i nationalt regi. Tak.