Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

A-kassa för personer som spontant söker arbete utomlands

Det är nu lättare för arbetssökande i Sverige att spontant resa till ett grannland för att söka arbete utan att för den skull mista rätten till svensk A-kassa. Möjligheten fanns tidigare men det krävdes då att den arbetssökande hade bokat tid hos en specifik arbetsplats i grannlandet.

Informasjon

Serienummer
14-028
Berørte land
Sverige
Kategori
Arbetsmarknad
Status
Løst
Prioritert av grensehinderrådet
Nei

Tidigare riskerade svenskar som spontant sökte arbete utomlands att mista sin svenska A-kassa. Undantaget var arbetssökande som hade bokat tid hos en specifik arbetsplats i grannlandet. Nu räcker det att den arbetssökande har en överenskommelse med Arbetsförmedlingen och att den arbetssökande reser till ”orter inom normalt dagpendlingsavstånd i länder i Sveriges omedelbara närområde”. Reglerna har fastställts i Arbetsmarknadsstyrelsens administrativa föreskrifter (AMSFS 2005:4) om handläggning av arbetsförmedlingsärenden, speciellt § 15.

Eksempel

Johan bor i Haparanda och har hittat ett intressant jobb i Torneå. Förutsatt att han har en överenskommelse med den lokala arbetsförmedlingen i Haparanda har han kvar rätten till sin svenska a-kassa trots att han åkt över till Finland på intervju.

Hvem er berørt av problemet?

Svenskar som åker på intervju till ”orter inom normalt dagpendlingsavstånd i länder i Sveriges omedelbara närområde”.