Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Samordning av den svenska föräldrapenningen

Den svenska föräldrapenningen har tidigare betraktats som en familjeförmån och därmed samordnats med övriga länders familjeförmåner. De andra nordiska ländernas motsvarande förmåner betraktas dock inte som familjeförmåner.

Informasjon

Serienummer
14-088
Berørte land
Sverige
Kategori
Social och hälsa
Status
Løst
Prioritert av grensehinderrådet
Nei

Alla nordiska länder har numera kategoriserat sina föräldrapenningförmåner som förmåner vid sjukdom, moderskap och likvärdiga faderskapsförmåner i kapitel 1 under avdelning III i förordning 883/2004/EG. Tidigare kategoriserades den svenska föräldrapenningen som en familjeförmån enligt EU:s samordningsbestämmelser.

Från och med den 1 september 2011 kategoriseras svensk föräldrapenning som en förmån vid sjukdom, moderskap och likvärdiga faderskapsförmåner enligt den lagstiftningsförteckning som Sveriges regering har lämnat in till Europeiska kommissionen. Från och med detta datum behandlas föräldrapenningen på samma sätt i Sverige som motsvarande förmåner i övriga nordiska länder. Enligt förslaget till ny nordisk konvention ska dock artikel 11.1 finnas kvar. Denna bestämmelse anger att vid beräkning av tilläggsbelopp för familjeförmåner ska inte förmåner som kompenserar inkomstbortfall vid föräldraskap beaktas.

Anledningen till att bestämmelsen föreslås stå kvar är de nordiska länderna vill säkerställa att förmåner som föräldraförmåner hålls utanför tilläggsberäkningen oavsett om det uppstår ändringar i framtiden avseende klassificeringen av föräldraförmåner i något nordiskt land enligt EU-rätten.

Gränshindret motsvaras av nr B20 i rapporten "Gränshinder i Norden på social- och arbetsmarknadsområdet" (Nord 2012:002).