Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Åldersgräns för inträde i en svensk arbetslöshetskassa

I Sverige kan en person inte få inträde i en arbetslöshetskassa efter att han eller hon har fyllt 64 år. Detta kan skapa problem för den som har arbetat i ett annat land och blir arbetslös. Den som inte är medlem i en arbetslöshetskassa kan inte få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning i Sverige Gränshindret är löst genom en lagändring som trädde i kraft den 2 juli 2018. Rätten att bli medlem i en arbetslöshetskassa utvidgas till att gälla till månadsskiftet före den månad då den som ansöker om medlemskap fyller 65 år.

Informasjon

Serienummer
14-092
Berørte land
Sverige
Kategori
Arbetsmarknad
Status
Løst
Prioritert av grensehinderrådet
Nei

Inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning lämnas till den som har varit medlem i en arbetslöshetskassa under minst tolv månader, under förutsättning att medlemmen efter det senaste inträdet i kassan har uppfyllt arbetsvillkoret, se 7 § och 12 § lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF). Av artiklarna 61 och 65 i förordning nr 883/2004 följer att den som har arbetat i en annan medlemsstat inom EU/EES eller i Schweiz under vissa förutsättningar kan tillgodoräkna sig eller sammanlägga de anställnings-, egenföretagar- eller försäkringsperioder som han eller hon fullgjort där när rätten till arbetslöshetsersättning prövas i Sverige. Därigenom kan en arbetslös person beviljas inkomstrelaterad ersättning från Sverige eftersom en tillgodoräkningsbar försäkringsperiod från EU/EES eller Schweiz kan likställas med medlemskap i en svensk arbetslöshetskassa. Detta förutsätter dock att inträde beviljas i en svensk arbetslöshetskassa. Eftersom den som har fyllt 64 år inte har rätt att bli medlem i en arbetslöshetskassa riskerar vissa personer att gå miste om inkomstrelaterad ersättning.

Åldersbegränsningen för rätt till medlemskap har identifierats som ett gränshinder för gränsarbetare i Parlamentariska socialförsäkringsutredningens delbetänkande (SOU 2011:74). Den har vidare varit föremål för prövning av Kammarrätten i Stockholm (mål nr 4799-14) som ansåg att bestämmelsen inte kunde tillämpas i förhållande till en migrerande arbetstagare som senast hade arbetat i ett annat land inom EU/EES. Domstolen ansåg att bestämmelsen kan hindra eller avskräcka en arbetstagare från att lämna landet för att arbeta i en annan medlemsstat. Enligt domstolen utgjorde bestämmelsen ett hinder för den fria rörligheten och den ansågs därigenom stå i strid med gemenskapsrätten.

Gränshindret motsvaras av nr B16 i rapporten ”Gränshinder i Norden på social- och arbetsmarknadsområdet” (Nord 2012:002). En nordisk expertgrupp framhåller i rapporten att de nordiska länderna har olika åldersgränser för när en person kan börja ta ut sin ålderspension. Länderna har även olika övre åldersgränser för utbetalning av arbetslöshetsersättning. Expertgruppen anser inte att detta i sig utgör ett gränshinder.

Forslag til løsning

Expertgruppen anser i rapporten Nord 2012:002 att det krävs en lagändring i svensk nationell rätt för att lösa gränshindret. Detta har även den svenska parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslagit i sitt delbetänkande I gränslandet – Social trygghet vid gränsarbete (SOU 2011:74). Danmark har i kungörelsen om arbetslöshetsförsäkringen om att arbeta bland annat inom EES och i utlandet i övrigt med tillhörande vägledning preciserat, att om man går med i en arbetslöshetskassa som helt arbetslös gränsarbetare betraktas detta som en överflyttning.

Sist gransket av
Arbetsmarknadsdepartementet, Sverige 29.11.2018