Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Kommersiell passagerarbåttrafik över gränsen mellan Sverige och Norge

Företagare med mindre taxi- och charterbåtar kan idag inte gå kommersiellt mellan svenska och norska hamnar i de marina nationalparkerna eftersom de inte får lägga till i grannlandet.

Informasjon

Serienummer
14-110
Berørte land
Norge
Sverige
Kategori
Näringsliv
Status
Avskrevet
Prioritert av grensehinderrådet
Nei

I gränsregionen Østfold - Västra Götaland har två nya nationalparker invigts 2009, Kosterhavet och Ytre Hvaler. Samtidigt har reglerna och kraven för att bedriva passagerartrafik mellan länder hårdnat, vad gäller sjösäkerhet och krav på hamnanläggningar.

Reglerna hindrar företagandet över gränsen, eftersom taxibåtar och charterbåtar sällan uppfyller kraven som ställs för att lägga till i grannlandet. Projektet ”Gränshinder för Näringslivet” har beställt en förstudie för att närmare beskriva problemen.

Förstudien har visat att företagandet i de nya marina nationalparker hindras av internationell reglering i regional miljö. Det visade sig vara fem hinder som på olika vis står i vägen för små passagerarbåtar som vill transportera turister ut till de marina nationalparkerna, Kosterhavet och Ytre Hvaler, och kunna lägga till i både Sverige och Norge.

Hvem er berørt av problemet?

Företagare med taxi- och charterbåtar kan inte gå mellan svenska och norska hamnar eftersom de inte får lägga till i grannlandet.

Sist gransket av
Nærings- of fiskeridepartementet NO 02.11.2022 / Infrastrukturdepartementet SE 08.08.2022