Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiskt ministermöte om barns och ungas läsning på Göteborgs bokmässa

25.09.24 | Nyhet
Fotograf
Unsplash
Hur kan vi stärka barns och ungas läsande, i skolan och på fritiden? Denna högaktuella fråga är i fokus då kultur- och skolministrar från Norden samlas i ett samtal på Göteborgs bokmässa för att lära av varandra och lyssna på vad unga själva tänker.

Inom ramen för Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet anordnar Kulturrådet tillsammans med Skolverket i Sverige ett nordiskt ministermöte på Bokmässan i Göteborg där barns och ungas läsning lyfts fram.

Seminariet fokuserar på samverkan mellan kultur och skola för barns och ungas rätt till läsning. Från Sverige deltar Parisa Liljestrand, kulturminister och Lotta Edholm, skolminister. Från Finland medverkar Sari Multala, vetenskaps- och kulturminister och från Norge deltar Lubna Jaffery, kulturminister.

Unga röster hörs

Ungas egna röster är en viktig del av samtalet. Inför seminariet har ministrarna tagit del av vad unga i Norden tänker om läsning. Ett tiotal ungdomar från de nordiska länderna har under ledning av Unga berättar, Kulturskolan Stockholm, haft en workshop där de skapat filmer om vad läsning har för betydelse i deras liv, filmerna visas och diskuteras under seminariet.

- Läsfrämjande och läsförståelse är en högt prioriterad fråga för mig som kulturminister och för hela regeringen. Att Sverige haft en läsande befolkning har varit en styrka för vårt land. Den förmågan har vi inte råd att förlora – vilket det tyvärr finns alltför många tecken på att vi håller på att göra. Därför gläder det mig enormt när barn och unga själva vill vara en del av samtalet. Att få höra deras egna tankar om läsning har gett mig ännu mer kraft och motivation för att fortsätta arbeta för att Sverige ska vara ett läsande land, säger Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand.

Pamela Schultz Nybacka, docent i biblioteks- och informationsvetenskap och Tarja Alatalo, professor i pedagogiskt arbete inleder seminariet med att berätta om forskning om barns och ungas läsning i skolan och på fritiden. Samtalet leds av Matilda Westerman, författare och programledare.

Seminariet äger rum torsdag 26 september klockan 11—12, och går att se gratis, utan seminariekort på plats på Bokmässan.