Villy Søvndal (Svar på replik)

Information

Typ
Svar på replik
Tal nummer
183
Speaker role
Danmarks udenrigsminister
Datum

Ja tak. Jeg tror, vi er meget enige i det grundsynspunkt, at vi skal undgå en militarisering af Arktis. Det, der skal ske med hensyn til øget militær tilstedeværelse, hvad jeg også svarede på Motzfeldts spørgsmål før, er, at vi skal undgå, at det bliver til en militarisering. Tværtimod tror jeg vi vil opleve en udvikling, hvor militæret kommer til at spille en ganske stor rolle i miljøovervågningen og civile redningsopgaver.

Bandt andet diskuterer vi helt konkret et område som Thules mulighed for at indgå i en stor redningsoperation. Jeg har også diskuteret det med den grønlandske landsstyreformand Kuupik Kleist. Vi har diskuteret det med amerikanerne, for der er både kapacitet i form af en radar, en lufthavn og en dybvandshavn – alt sammen kapaciteter, der fint kunne bruges i forhold til de kapaciteter, vi mangler i forbindelse med search and rescue.

Så er jeg også meget enig i, at forholdet til Rusland er helt afgørende. Jeg tror, vi skal sætte meget pris på de områder, hvor der er nogle fora med et rigtig godt og tæt forhold til Rusland. Et af de steder, hvor vi har det, er blandt andet i Arktisk Råd. Vi ved godt, at vi på nogle områder har et problematisk forhold til Rusland. I forhold til demokratiudviklingen og friheden til at mødes og til at demonstrere og sige fra og til går udviklingen i den forkerte retning. Men jeg tror, det er helt afgørende – hvad jeg også forstår at Nordisk Råd har gjort, hvilket vi diskuterede under middagen – at man fastholder kontakten til russerne: til parlamentarikere, til grupperinger, man gerne vil tale med, og at man tror på, at samtale og dialog er med til at flytte noget i denne verden. Det tror jeg selv på, og det tror jeg også meget at den er i forhold til Rusland.

Om observatørdiskussionen, som fru Sara Olsvig også rejste spørgsmål om, vil jeg sige, at vi har et ønske om, at de lande, som gerne vil være med, og som har noget at bidrage med, som det ligger i Nuuk-Erklæringen, skal være velkomne. Altså, lande, som har noget at bidrage med, og som ønsker at være medlem, skal være velkomne. Det er, fordi vi har et ønske om at fastholde Arktisk Råd som det forum, hvor alle de centrale diskussioner om Arktis foregår. Det betyder også, at vi byder Kina velkommen. Det er i øvrigt ikke kun os; dette grundsynspunkt om observatører er et synspunkt, vi er enige om, og som dækker alle de nordiske lande.

Så vil jeg til slut tilføje, at vores grundsynspunkt om oprindelige folks rettigheder er det samme, som det altid har været, nemlig at det er helt afgørende at sikre dem. Det er også helt afgørende at sikre, og det arbejder vi på, at den gode tradition, vi har haft, med at de tre dele af rigsfællesskabet sidder med – både Danmark, Grønland og Færøerne – er det fortsat vores synspunkt er den kloge måde at håndtere det på. Det vil vi fortsat arbejde på.