Kim Kielsen (Indlæg)

Information

Typ
Indlæg
Tal nummer
196
Person
Datum

Gujanaq. Nultolerancen er ophævet i Grønland. Det er en realitet. Og igen: Når man henviser til en rapport, som staten og Selvstyret har været med til at udarbejde, så nytter det ikke noget, at man tager en linje ud af 180 sider; det hele skal læses i en sammenhæng. Der står direkte, hvordan og hvorledes mulighederne for at løse de problemer er. Det fremgår af rapporten.

Jeg er glad for, at det også er blevet nævnt her, at man har mulighed for at søge hjælp hos andre nabolande til eventuel løsning af de her problemer. Det er selvfølgelig noget, vi har tænkt på i den koalition, vi sidder i, og det er selvfølgelig noget Inatsisartut har tænkt på, da de gik ind og vedtog det.

De miljømæssige, sundhedsmæssige og sikkerhedsmæssige aspekter er også nævnt. Det står direkte og meget, meget klart i vores råstoflov, paragraf 1, stykke 2, at de sundhedsmæssige, miljømæssige, samfundsmæssige og sikkerhedsmæssige aspekter skal belyses, inden der tages en beslutning.

Med hensyn til hele sikkerhedspolitikken i Arktisk så synes jeg, at det er meget, meget vigtigt lige kort at nævne vores havområde, der er på 14.290.000 km2, vores kystlinje er på 44.000 km, og samtidig har vi en befolkning, der er spredt ud på 17 byer og over 60 bygder langs hele kysten. Det er et meget, meget stort område at skulle dække med hensyn til suverænitetshåndhævelse og det hele. Og så er der den øgede turisme, der er oppe hos os. På Østgrønlands kyst er der en del drivis og det hele, og det er fra kystlinjen og 300 km ud i havet på en strækning på 2.400 km. Det er noget, det er vigtigt at gå ind i, og derfor er jeg glad for, at man har kigget på, hvad man kan gøre i de internationale maritime organisationer for at følge polarkoden og det hele. Det er for os nogle vigtige skridt at tage.

For mig er det også vigtig at spørge: Hvad har man fået ud af at flytte Arktisk Kommando fra Grønnedal til Nuuk? Er der sket noget positivt, eller er det kun negative ting, der er sket?

Med hensyn til befolkningen i Grønland kan jeg sige, at vi alle kan være på et lille stadion i Danmark, mens vores land strækker sig fra Skagen til Algier. Det er størrelsesforholdene for Grønland – bare for at nævne det. Gujanaq.