Sjúrður Skaale (Replik)

Information

Typ
Replik
Tal nummer
60
Datum

Tak for det. Tillykke med statsministerposten, og tak for en vældig fin tale. Jeg kunne tænke mig at stille det spørgsmål, om statsministeren kan give en kommentar til en debat om svenske forhold, som foregår nu i de andre nordiske lande. Der skete jo det efter valget i Sverige, da alle partier var enige om at udelukke samarbejdet med et parti i Sverige, at der blussede en debat op i de andre nordiske lande, hvor det blev sagt, at i Sverige er den frie debat underlagt en politisk korrekthed, som gør, at den ikke længere kan kaldes en fri meningsudveksling.

En lille ting, som er kommet til at symbolisere denne sag, og som er blevet meget omtalt, er, at man i Sverige har talt om at ændre visse passager i Astrid Lindgrens tekster, fordi de ikke stemmer overens med denne såkaldte politiske korrekthed. Man undrer sig også over, at en kunstner i Sverige har kunnet få fængselsstraf for at udstille værker, som bliver kaldt racistiske.

Hvad er statsministerens holdning til dette? Altså, hvad er svaret til dem, som mener, at man i Sverige har en tendens til at censurere ubehagelige synspunkter ud af debatten i stedet for at imødegå dem med argumenter? Og er statsministeren enig i, at racisme er en social sygdom, og at man ikke kan lovgive imod denne sygdom og man ikke kan censurere denne sygdom ud af verden, men kun kan vinde over den i åben debat med uddannelse og argumenter i fuld åbenhed?