Helgi Abrahamsen (Hovedindlæg)

Information

Typ
Hovedindlæg
Tal nummer
398
Speaker role
Midtergruppes talsperson
Datum

Herr præsident. Nordisk Råd har igennem tiden fået flere rapporter, som i eftertiden har fået stor betydning for det nordiske samarbejde. Vi kender alle Stoltenbergrapporten, som vi fik for mange år siden. Der var mange, der var skeptiske over for, hvordan den skulle føres ud i livet. Men i dag er man ikke længere skeptisk, for rapporten førte noget mere og noget bedre med sig, Og vi som i dag havde den glæde at lytte til Stoltenberg, kunne høre, at hans visioner ikke er blevet mindre med tiden. Det har vist sig, at disse rapporter sætter gang i noget positivt for det nordiske samarbejde, men udfordringen har altid været, hvordan vi overfører rapporterne fra papir til handling.

Som det allerede er nævnt her på sessionen, er der 14 punkter i Könbergrapporten, men vi savner lidt et punkt 15 om klinisk forskning og fælles registrering, som vi håber senere kan komme på banen. Könbergrapporten viser, at sundhedspolitikken meget styres af penge eller af lægemiddelindustrien, og nu tænker jeg på, at der er gjort meget ud af det om antibiotika. Der bliver ikke forsket meget i det område, fordi der ikke er mange penge i det. Det er desværre sådan, at det har vist sig, at der ikke siden 1987 er kommet flere udgaver af antibiotika på markedet.

Vi i Midtergruppen hilser Könbergrapporten velkommen, og vi håber, at den vil overleve den lange og farefulde vej fra papir til handling. Tak.