Christian Juhl (Indlæg)

Information

Typ
Indlæg
Tal nummer
349
Speaker role
Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Datum

Tak. Jeg var som ung meget begejstret for det unge Israel og har mange israelske venner. Og jeg var rigtig begejstret over, at Danmark allerede i 1948 havde anerkendt Israel som stat, uanset at der var store problemer med at finde ud af, hvor den stat lå henne. Det kan man også sige i dag.

Findes der ikke en stat, der hedder Palæstina? Jo, der findes en stat, men den er besat af Israel. Findes der borgere, der vil udvikle deres samfund? Ja, de findes, men de bliver forhindret i det, ved at Israel har blokeret Gaza og besat Vestbredden.

Hvordan skal en stat kunne klare at fungere som stat under en besættelse? Ja, det kan man spørge Danmark og Norge om. Danmark og Norge kunne under anden verdenskrig ikke styre sine unge. De greb til våben, og hvis det havde været i dag, ville de, altså modstandsfolkene, være blevet kaldt terrorister, fordi de brugte våben mod besætterne. Det er en ret, man har, hvis man er besat.

Kan Israel og Palæstina selv finde en løsning? Nej, det kan de ikke. De har brug for international hjælp. Er der nogen, der prøver? Ja, det prøver FN’s Generalforsamling hvert år, og USA blokerer. Anerkender Hamas ikke staten Israel? Jo, det gør de, og det har de bekræftet mange gange siden, og det vil man vide, hvis man følger med i Israel-Palæstina-politikken. Kan Nordisk Råd løse konflikten? Nej, det kan vi ikke, men vi kan gøre ligesom ikke bare Sverige og Island har gjort, men også Norge og Danmark har gjort ved at bidrage til processen og prøve at fremme den – Norge med freds- og konfliktløsning og Danmark med næsten en anerkendelse.

Er tiden inden nu? Ja, tiden er inden nu. Den er faktisk overskredet. De unge mennesker har mistet tålmodigheden, for de tror ikke på, at nogen vil komme og hjælpe dem med en fredelig løsning, og det er hamrende farligt. Det bliver det kun endnu værre af. Derfor er det på høje tid, at vi bruger alle de fredelige midler, vi kan, for at hjælpe Israel og Palæstina med at finde en løsning.