Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Engelska.

Ret til a-kasse frem til pensionen når man arbejder over en nordisk grænse

Information

Serienummer
24-041
Berörda/drabbade länder
Danmark
Färöarna
Finland
Grönland
Island
Norge
Sverige
Åland
Kategori
Labor market
Status
Olöst
Prioriterat av gränshinderrådet
Nej

Flere af de nordiske lande er ved at justere pensionsalderen for sine befolkninger. De nordiske lande har forskellige pensionsaldre og det kan medføre problemer for personer der bor i et nordisk land og i sine senior-år arbejder i et andet nordisk land og gerne vil være medlem i en a-kasse frem til pensioneringen. 
I Danmark følger aldersgrænsen for, hvornår du ikke længere kan være medlem af en a-kasse, den danske folkepensionsalder på 67 år. I Sverige følger aldersgrænsen for, hvornår du ikke længere kan være medlem i svensk a-kasse den svenske folkepensionsalder. Den svenske folkepensionsalder er 66 år. Det betyder, at du i Sverige kun kan melde dig ind i en a-kasse frem til 66 år, og at ret til at få ydelse, uanset medlemskab, ophører ved månedsskiftet inden den måned du bliver 66 år.  

Hvis du bor i Danmark og arbejder dine sidste år i Sverige, forventes du at være på arbejdsmarkedet frem til du er 67 og det vil ikke være muligt at få udbetalt dansk folkepension førend du når pensionsalderen (67 år). Men i Sverige kan du ikke være medlem af en a-kasse de sidste/det sidste år, da den svenske pensionsalder er lavere end den danske. Du kan heller ikke være forsikret i en dansk a-kasse, da du ikke arbejder i Danmark.

 

Exempel

Preben kan ikke fortsætte som medlem i en a-kasse på grund af sin alder. Preben er 66 år og bor i Danmark og arbejder i Sverige. Preben har taget kontakt med Info Norden, fordi han ikke længere kan være medlem i en svensk a-kasse og endnu ikke har ret til dansk folkepension. 

Hvis Preben bliver opsagt fra sit arbejde inden pensionsalderen i Danmark, kan han ikke få arbejdsløshedsdagpenge – han bliver udmeldt af det svenske system på grund af sin alder, 66 år og som ansat i Sverige kan han ikke være medlem i en dansk a-kasse. Han har således ikke mulighed for at blive arbejdsløshedsforsikret det sidste år inden han rammer pensionsalderen, men vil have mulighed for at modtage svensk pension. 

Vem berörs av problemet?

Ældre arbejdstagere der er bosatte i Danmark og arbejder i Sverige. Folkepensionsalderen (DK) forhøjes hvert femte år på grundlag af udviklingen i levetiden. 


Info Norden har indtil nu kun modtaget henvendelser mellem Danmark og Sverige, men den må jo potentielt kunne ramme i de nordiske konstellationer hvor alderen "ikke passer".

Förslag till lösning

Skabe en (ekstra) arbejdsløshedsforsikring, der tager højde for at det nordiske arbejdsmarked er integreret og derfor gør det muligt at være medlem i en a-kasse frem til den enkelte persons faktiske pensionsalder.

Dialog mellem de nordiske lande om at sikre, at man altid kan være arbejdsløshedsforsikret når man "gør brug af det fælles nordiske arbejdsmarked".

Senast granskad av
Arbetsmarknadsdepartementet/IAF Sverige 10.11.2023, Nordiska Socialförsäkringsgruppen 31.1.2024, Beskaeftigelseministeriet 20.11.2023