Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordens Samarbetsministrar: Fokus på gränshinder för ett integrerat Norden

19.06.24 | Nyhed
Fotograf
Ken Hermann

Samarbetsministrarna träffades i Malmø 18-19 juni 2024 tillsammans med generalsekreteraren.

I veckan möts flera ministrar från hela Norden för sommarmöten i Nordiska ministerrådets regi. De nordiska samarbetsministrarna, som har det övergripande ansvaret för ministerrådets arbete, möts i Malmö den 18-19 juni.

Samarbetsministrarna har det övergripande ansvaret för att utveckla långsiktiga strategier för det nordiska samarbetet. Deras uppgift är att stärka gemensamma intressen och värderingar som de nordiska länderna delar och att säkerställa en tätare integration och samarbete i regionen. Norden har som vision att bli världens mest hållbara och integrerade region fram till år 2030. Samarbetet i Nordiska ministerrådet ska tjäna det syftet med fokus på en grön, konkurrenskraftig och socialt hållbar region. 

En stark gemensam arbetsmarknad

Samarbetsministrarna inledde sommarmötet 2024 med att delta i 70-årsjubileumskonferensen för den gemensamma nordiska arbetsmarknaden, som är ett samarbete mellan de nordiska länderna Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Grönland, Färöarna och Åland

Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden främjar fri rörlighet för arbetskraft mellan länderna. Detta samarbete etablerades 1954 och innebär en rad fördelar och avtal som gör det lättare för medborgare i de nordiska länderna att arbeta i ett annat nordiskt land. Fokus ligger på att förbättra arbetsvillkoren, främja jämställdhet på arbetsmarknaden och bekämpa arbetslösheten på nordisk nivå. 

 Vi ska accelerera arbetet med att riva gränshinder och skapa bättre möjligheter i vår region. Det ska vara enkelt att leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden och över gränserna, 

säger EU-minister med ansvar för nordiska frågor Jessika Roswall 

Aktivt arbete för att lösa gränshinder

Samarbetsministrarna möttes också med Gränshinderrådet, som arbetar för att identifiera och ta bort hinder över de nordiska gränserna. Arbetet med mobilitet och gränshinder fokuserar på frågor av avgörande betydelse för regional integration i Norden. Man arbetar med den politiska förankringen och samarbetet med nationella departement och myndigheter samt regionala aktörer och näringslivet. En viktig del av arbetet är att informera medborgare och företag om deras rättigheter och möjligheter i de nordiska länderna.  

Tillsammans är vi starkare

De många goda resultaten av det nordiska samarbetet visar att vi är på rätt väg och att vi kan bygga vidare på dem för att stärka vårt regionala samarbete oavsett om det handlar om konsekvenser av klimatkrisen, en ny pandemi eller andra samhällskriser. 

Vi har flera samtidiga kriser som innebär reella problem. Klimatkrisen, hälsokrisen, hot mot våra demokratier och en åldrande befolkning. Det nordiska partnerskapet är avgörande för att vi tillsammans ska kunna hitta hållbara lösningar. När vi arbetar tillsammans är vi starkare än var för sig,

säger Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet

På sitt sommarmöte i Malmö enades ministrarna om gemensamma mål och prioriteringar för det nordiska samarbetet fram till 2030. Målen ingår i ett kommande samarbetsprogram Vision 2030 för perioden 2025-2030, som offentliggörs under hösten 2024 i samband med Nordiska rådets session. 

Mer nordiskt samarbete: Följ utvecklingen inom:

Fotograf
Ken Hermann
Fotograf
Ken Hermann
Fotograf
Ken Hermann
Fotograf
Ken Hermann