Hans Wallmark (Svar på replik)

Upplýsingar

Gerð
Svar við athugasemd
Ræðunúmer
255
Notandi
Dagsetning

Herr president! Jag hörde också vad vår statsminister Stefan Löfven sade. Jag har också noterat vilka kommentarer till utredningen som i dag har kommit från den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen. Jag har respekt för det, även om jag inte tycker likadant.

Däremot inser jag, och detta vill jag understryka, att om vi ska kunna bli NATO-medlemmar måste vi kunna fatta et majoritetsbeslut i Sveriges riksdag. Då behövs det fler partier än Moderaterna och Folkpartiet. Jag inser att svenska socialdemokrater sitter på om inte den enda nyckeln så i alla fall en rätt viktig nyckel. För mig handlar det om en strategi för att åtminstone initiera diskussionen, så att vi går från ett definitivt nej till att försöka problematisera den bild vi finns i. Jag tror att den utredning som har presenterats i dag är ett sådant sätt.

Jag vill därför heller inte söka konflikt eller konfrontation med svenska socialdemokrater och inte ens med miljöpartister eller vänsterpartister om någon av dem skulle vilja vara med och föra en problematiserande diskussion om NATO. Jag tror att vi måste föra en diskussion och en dialog. Jag skulle därför vilja se att man i nästa steg gjorde detta med till exempel Finland, och jag skulle också gärna vilja se norska och danska socialdemokrater ta upp detta. I deras politik, i norsk och dansk försvars- och säkerhetspolitik, är ju NATO-medlemskapet ett bärande fundament. Om nu kloka socialdemokrater i Köpenhamn, som ligger kolossalt nära mitt Skåne, eller i Oslo kommer fram till en sådan slutsats, hur kommer det sig då att det finns en sådan beröringsångest för just den slutsatsen i Stockholm?