Håkan Svenneling (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Indlæg
Ræðunúmer
244
Speaker role
Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Dagsetning

Herr president! I augusti i år startade den nya snabbtåglinjen mellan Stockholm och Oslo. Från att tidigare ha tagit sex timmar tar resan nu bara fyra och en halv timme, och antalet avgångar har ökat. Varje år flyger 1,3 miljoner människor mellan Oslo och Stockholm. Nu har de äntligen fått ett miljövänligt alternativ. Den nya tåglinjen har givetvis varit en succé, även om SJ inte har avslöjat några siffror än. Ett gränshinder är löst, mina nordiska vänner!

Samtidigt har etableringen av den nya linjen visat på vikten av dialog. I början av sommaren höll hela projektet att fallera på grund av dålig kommunikation mellan Sverige och Norge. Tåget dras också ofta dras med förseningar, vilket behöver lösas genom god dialog. Det skulle även vara bra med ett stopp i Lillestrøm för bättre koppling till flygplatsen Gardermoen utanför Oslo, så att fler svenskar enkelt kunde flyga från Gardermoen.

Gränshinderrådets rapport är intressant, och för mig är det viktigt att man fokuserar på människors behov av att få gränshinder i Norden lösta. Det handlar om att det ska bli enklare för nordiska medborgare att verka i hela Norden. Om man tar ett axplock från rapporten är ett exempel att den danska hemsändningen av nordiska medborgare som söker socialbidrag verkar ha slutat. Det är jag glad för. Det har varit en viktig fråga för oss i medborgar- och konsumentutskottet. Den norska regeringen avskriver dock frågan om faderskvot, vilket inte bara troligtvis strider mot EU-rätten utan också bidrar till ökad ojämställdhet. Om en svensk man jobbar i Norge ska han ha goda möjligheter att vara förälder och ta ansvar hemma i Sverige. Gränshinder får aldrig bidra till ökad ojämställdhet.

En annan viktig fråga som jag noterar att Gränshinderrådet arbetar med är gränsregional statistik, vilket behövs och behöver förbättras så att alla vi som arbetar med gränsfrågor kan få ett bra kunskapsunderlag för att kunna prioritera och trycka på våra regeringar – både här i Nordiska rådet och i våra nationella parlament.