Li Andersson (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Erindi
Ræðunúmer
307
Notandi
Speaker role
Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Dagsetning

Ordförande! Jag tycker att det här är ett mycket viktigt och mycket bra förslag. Att stärka den samiska ursprungsbefolkningens ställning och rättigheter anser jag är en av de viktigaste målsättningarna för det nordiska samarbetet. Jag tycker att representanterna för Internationellt Samiskt Filmcentrum, som besökte vårt gruppmöte, beskrev det ganska väl. De sade att det största hotet mot ursprungsbefolkningen är osynliggörandet och att film är ett centralt redskap genom vilket man kan säkra att man får höra sitt eget modersmål och också se filmer som beskriver den egna verkligheten.

När de nordiska länderna nu funderar på metoder, förhoppningsvis för att fördela ansvaret för finansieringen jämnare mellan de olika länderna, är det ett centralt arbete för att institutet också ska kunna stärka och utvidga sin verksamhet och stärka de kontakter som man redan har bland annat i Finland och Sverige.

Om man som den konservativa gruppen nu föreslår, bara konstaterar att verksamheten är viktig men samtidigt inte stöder de här formuleringarna gällande finansieringen i framtiden, tycker jag att det drar undan mattan för förslaget, som många av representanterna har utryckt sitt stöd för under diskussionerna här.