Stefan Löfven (Svar på replik)

Upplýsingar

Gerð
Svar við athugasemd
Ræðunúmer
40
Notandi
Speaker role
Statsminister, Sverige
Dagsetning

Fru president! Den organiserade kriminaliteten ska knäckas. Den utgör ett stort hinder för människors frihet och en stor fara. Därför har vi också under lång tid prioriterat mer resurser till polisen . Det har vi gjort under regeringens mandatperiod från dag 1. Vi har skärpt straffen för ungefär 30 brott. Inte minst kommer vi nu att skärpa vapenlagstiftningen, som innebär att den som blir tagen med ett vapen inte bara ska åka in i häkte över dagen och sedan ut i friheten igen, utan man ska bli kvar i häkte. På så sätt skärper vi straffen.

Det råder intet tvivel om att vi har några kärnor av organiserad brottslighet i en del förorter och också i andra delar av landet. De måste knäckas.

Vi tillför nu polisen mer resurser än polisen har begärt. Det är mer än på många år. Vi måste också förstärka domstolsväsendet. Nu har domstolsväsendet överskott på resurser, så det är inget stort problem. Vi ska också stärka kriminalvården. Skärpta straff och mer resurser till polisen är en samlad attack på den organiserade brottsligheten.

Därutöver är samarbetet mellan Polismyndigheten och Säkerhetspolisen viktigt, och utöver det också samarbetet med Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten.

Vi kommer att behöva göra mer, för detta är ett gissel för medborgarna, som upplever faror i de bostadsområden de älskar och tycker om att bo i. De ska inte behöva vara rädda, och därför ska gängkriminaliteten knäckas.