Sara Olsvig (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Erindi
Ræðunúmer
194
Notandi
Speaker role
Minister for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen, Grønland
Dagsetning

Tak, præsident, og igen tak for en meget spændende redegørelse om ligestilling. Ligestilling er et af nøgleordene i det nordiske samarbejde, og det synes jeg fremgår meget tydeligt af den her redegørelse. En af de ting, som vi i Grønland mener er vigtig, er, at ligestilling kommer ind i livet allerede fra barnsben af. Det vil sige, at vores drenge og piger kommer til at føle, at det er naturligt med ligestilling, sådan at de også føler det naturligt i voksenlivet. Her er det vigtigt, at vi fortsat har stort fokus på mænds rolle i forhold til ligestilling, når vi taler om den mere traditionelle kønsmæssige ligestilling.

Det er et spørgsmål om menneskerettigheder, og igen er det her også et emne, hvor naalakkersuisut lægger stor vægt på at efterleve FN’s konvention mod diskriminering af kvinder. FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling har også et særligt fokus på ligestilling. Her kan vi se, at mål nummer fem har særligt fokus på dette. I de nordiske lande er vi bannerførere for ligestilling, men der er stadig lang vej, bl.a. i forhold til lønforskelle, noget ganske simpelt som barsel - også i Grønland - antallet af kvindelige ledere og kvinder i bestyrelser osv.

Det kommer ikke af sig selv, og det kræver en stor og målrettet indsats at sikre øget ligestilling. I naalakkersuisut har vi et særligt fokus på ligestilling på arbejdsmarkedet. I den grønlandske ligestillingslovgivning er der et krav om, at der skal udpeges et lige antal kvinder og mænd i de selvstyreejede virksomheder, som naalakkersuisut, altså vores regering, skal udpege bestyrelsesmedlemmer til. Det efterlever vi i naalakkersuisut. Faktisk er der i dag en overvægt af kvinder i bestyrelserne, og det er positivt og viser, at man kan gøre noget, også gennem lovgivningen. Men jeg vil sige, at det ikke kun skyldes lovgivningen. Det skyldes også, at der er så mange dygtige grønlandske kvinder, som ønsker at deltage.

I naalakkersuisut arbejder vi også på at etablere en barselsfond, så vi sikrer bedre muligheder for barsel, og her gør vi det, at vi inddrager arbejdsmarkedets parter i dette arbejde – og det er også et nøgleord for at sikre, at ligestillingsarbejdet kommer til at virke. Tak for det.