Håkan Svenneling (Hovedindlæg)

Informasjon

Type
Hovedindlæg
Tale nummer
284
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Dato

Jag vill börja med att tacka för redogörelsen om det viktiga arbetet med att bekämpa människohandel. Detta är ett viktigt område, och jag tycker att det är väldigt positivt och bra att arbetet mot människohandel har en stor prioritet i Nordiska rådet.

Jag vill också poängtera vikten av att vi sätter stopp för dem som är köpare. Det är egentligen på grund av dem som det överhuvudtaget finns en marknad för människohandel – att det finns några som är beredda att betala för andra människors tjänster på ett illegalt och felaktigt sätt. Därför måste vi aldrig glömma bort att det är mot dem som vill köpa dessa tjänster som vi ska sätta in våra rättsliga insatser.

Det är också viktigt att vi i Norden är en röst i världen och visar att vi många gånger är ett gott exempel. I Sverige finns till exempel sexköpslagstiftningen, som visar att det inte är den prostituerade som begår ett brott utan att det är den som köper som är brottslingen.

Jag har ett viktigt märke på min kavaj i dag, Fatta-märket. Fatta är en rörelse i Sverige som visar att vi behöver en ny våldtäktslagstiftning, som flyttar frågorna från offret i själva situationen till den som faktiskt står anklagad för ett brott. Det är viktiga grepp för att motverka människohandel och se till att man värnar offrets situation.

Tack för redogörelsen!