Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Engelska.

Grænsependlende tredjelandsborgere optjener ikke dansk folkepension

Information

Serienummer
24-039
Berörda/drabbade länder
Danmark
Sverige
Kategori
Labor market
Status
Olöst
Prioriterat av gränshinderrådet
Nej

Tredjelandsborgere, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, modtager ikke nogen folkepension. Eftersom Danmark kræver, at de skal have boet i Danmark de seneste 5 år før ansøgning om pension, medmindre personen har dansk indfødsret eller er omfattet af særlige regler for flygtninge. Information på borger.dk, link: Krav til bopæl og statsborgerskab for folkepensionister og førtidspensionister.

I Danmark optjener man ret til pension på baggrund af den tid, en person har haft fast bopæl i Danmark. Det er uden betydning, om den pågældende har været i arbejde eller betalt skat. Hvis en person ikke har haft bopæl i Danmark i det antal år, der kræves efter loven for at kunne få en fuld dansk pension, kan der alene udbetales en brøkpension. Brøkpensionen bliver fastsat efter forholdet mellem antallet af bopælsår og det antal år, der kræves efter loven for at kunne udbetale en fuld dansk pension. For personer, der når folkepensionsalderen efter den 1. juli 2025, er optjeningskravet for ret til fuld folkepension 9/10 af optjeningsperioden, der løber fra det fyldte 15. år og frem til folkepensionsalderen. De danske regler betyder derfor, at udlændinge, der har optjent ret til pension, ikke får en fuld ydelse, men derimod får pension i overensstemmelse med den tid, som de har boet i Danmark. Det er herudover et krav, at man har bopæl i Danmark 5 år før ansøgning om folkepension

Exempel

En japansk statsborger, som har arbejdet i Danmark i 30 år, valgte for 10 år siden at flytte til Sverige. Ansættelsen i Danmark fortsatte, og personen grænsependlede de sidste 10 år. Da vedkommende nåede pensionsalderen og ansøgte om dansk folkepension, fik vedkommende besked om, at vedkommende ikke var kvalificeret til den, da vedkommende ikke havde boet i Danmark de seneste fem år.

Vem berörs av problemet?

Tredjelandsborgere, som bor i et andet land og pendler til arbejde i Danmark.

Bopælslandet kan muligvis være nødt til at kompensere med ydelser for at sikre, at individet kan klare sin forsørgelse efter pensionering.

Förslag till lösning

Danmark ændrer sine regler, så grænsependlende tredjelandsborgere også omfattes af dansk folkepension.

Det kan overvejes, om der skal påbegyndes dialog mellem de nordiske lande om at afdække omfanget af problemstillingen.

Senast granskad av
Beskæftigelsesministeriet 18.3.2024