Norden skal sikre sig kritiske metaller og mineraler

04.10.24 | Nyhed
Fotograf
Norden
Norden skal sikre sig adgang til metaller og mineraler, der er så vigtige for den grønne omstilling, vores forsyningssikkerhed og resiliens. Det var hovedpointen på mødet mellem de nordiske erhvervsministre, der også underskrev en ny erklæring om et fælles nordisk industripartnerskab.

Det svenske formandskab i Nordisk Ministerråd har i dag afholdt ministermøde for de nordiske erhvervsministre for at drøfte løsninger på, hvordan metaller og mineraler bedst muligt kan indgå i et nordisk samarbejde. Mødet blev afholdt i den svenske mine, Sickla gruva, lidt uden for Stockholm, hvor ministrene også kunne se nærmere på nogle af de mineraler, der er så vigtige for den grønne omstilling og bæredygtige energiløsninger.

Bæredygtigt producerede varer kan blive et stærkt konkurrencedygtigt nordisk brand – der er geologisk potentiale og viden til udvinding og produktion af mineraler, der er nødvendig for den grønne omstilling og for at sikre Nordens position i globale værdikæder.

Sveriges vicestatsminister og energi- og erhvervsminister, Ebba Busch

Fremtidens kritiske råmaterialer

På mødet blev det slået fast, at tilgang til kritiske metaller og mineraler er centralt for Nordens og EU’s klima- og digitale mål for 2030. Bæredygtig udnyttelse af Nordens rige mineralressourcer - herunder opbygning af robuste værdikæder - vil reducere afhængighed af import af mineraler fra andre lande. Det gavner den grønne omstilling og bidrager til et resilient Norden samt åbner op for nye eksportmuligheder af innovative løsninger. 

Forsyningssikkerhed bidrager til et resilient Norden

Desværre lever vi i usikre tider og en mere uforudsigelig geopolitisk situation, hvor Norden ikke altid kan stole på, at de regimer og lande, som vi hidtil har handlet råmaterialer med, er morgendagens sikre leverandører. Kan Norden sikre sig kritisk råmateriale fra mineraler udvundet i egen region, vil dette øge forsyningssikkerheden og gøre os mere fri fra afhængighedsforhold til andre lande, var der enighed om blandt de nordiske ministre. 

Grønne nordiske eksportmuligheder

Den grønne omstilling er blevet et konkurrenceparameter på samme måde som den grønne agenda er blevet en økonomisk agenda. Virksomheder, som er tidligt ude med udvikling af innovative grønne løsninger med lavt CO2 udslip, kan udnytte markedsmulighederne i en global lavudslips-økonomi. 

Vi må sammen styrke vores forsyningssikkerhed og resiliensen gennem adgang til metaller og mineraler, der er så vigtige for Nordens grønne omstilling og konkurrencedygtighed,

pointerer Generalsekretær i Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann, på mødet.

I det samarbejde skal de nordiske lande og deres industrier øge forståelsen af hinandens værdikæder og økosystemer og også brande sig samlet internationalt.   

Ny erklæring om et nordisk industripartnerskab

For at understrege vigtigheden af et tættere erhvervspolitisk samarbejde i Norden for at opretholde regionens resiliens, konkurrencekraft og fokus på en hurtigere grøn omstilling, vedtog ministrene på mødet en ny erklæring om et nordisk industripartnerskab. Det understreger landenes fælles prioriteringer og muligheder for at skabe nordisk merværdi.  

Erklæring om et tettere næringspolitisk samarbeid i Norden

Vi, de nordiske lands næringsministre, bekrefter de nordiske statsministrenes Visjon 2030 om at Norden skal være verdens mest bærekraftige region innen 2030 samt de nordiske statsministrenes erklæring fra mai 2024 om konkurransekraft og sikkerhet. Behovet for tettere samarbeid er understreket på grunn av Russlands illegale angrepskrig i Ukraina.

I en tid hvor vi opplever flere kritiske utfordringer anser vi internasjonalt samarbeid som viktigere enn noen gang. For å stå opp mot, og møte disse utfordringene, og samtidig opprettholde de nordiske landenes konkurransekraft og motstandskraft, mener vi at det nå mer enn noen gang, er nødvendig for de nordiske land å stå sammen og samarbeide på tvers av landegrensene. Dette for å sikre at nordisk industri og næringsliv forblir konkurransekraftig og omstillingsdyktig. Det stadig tettere samarbeide i, og med EU/EØS, og NATO gir nye samarbeidsmuligheter og et nytt momentum, både for nordisk industri og næringsliv, for vår felles verdiskaping, men også for vår sikkerhet.

Å møte våre felles utfordringer gjøres best med felles innsats. De nordiske landene er små hver for seg, men samlet er vi den 11. største økonomien i verden og teller totalt 27 millioner innbyggere. Sammen er vi sterkere.

Nordisk industri og næringsliv har allerede et nært og godt samarbeid innenfor de fleste sektorer, og viser tydelig at det har vært tett kontakt mellom våre land i lang tid. Men, vi ser også at det er et potensiale for ytterligere styrket samarbeid. Den sikkerhetspolitiske situasjonen, klimaendringer og tap av biologisk mangfold, det økende behovet for mer fossilfri energi, og den digitale omstillingen skaper behov og muligheter for et tettere samarbeid. 

Med de nordiske landenes felles verdigrunnlag og komplementære industrielle fortrinn har vi i Norden svært gode forutsetninger for å samarbeide på en effektiv måte for å utløse verdier; ved å etablere sterke klynger, konkurransedyktige, bærekraftige, og trygge verdikjeder og teknologiske løsninger, som sammen kan bidra til et bærekraftig og konkurransekraftig nordisk industri- og næringsliv. 

Vi har mye å vinne på å utnytte våre lands ulike styrker, både i eksisterende verdikjeder, men også ved utvikling av ny industri- og næringsaktivitet og nye verdikjeder på tvers av landegrensene. Forskning, innovasjon og nye tekniske løsninger muliggjør markedsbaserte løsninger er viktige før at overgangen til nullutslippssamfunnet ikke blir for kostbart. Her er det rom for nordisk samarbeid kompetansemessig. Sammen kan vi legge til rette for at Norden kan bli en grønn industri- og næringslivsregion, basert på våre naturressurser, kunnskapsmiljøer, felles nordiske standarder, industriell kompetanse og felles verdigrunnlag. Vi må bygge på eksisterende samarbeid, tillit og felles kultur og verdier, samt politiske ambisjoner. 

Nordens globale konkurransekraft og merkevare er tett knyttet opp til våre felles nordiske verdier og standarder for arbeidsliv og menneskerettigheter, likestilling, bærekraft, kompetanse og høy kvalitet på våre teknologiske løsninger. Nordiske grønne verdikjeder kan dermed tilby bærekraftige og konkurransedyktige produkter og tjenester. Slik sikrer vi at bærekraft blir en Nordisk konkurransefordel. 

Vår felles ambisjon er å skape et mer integrert Norden både hjemme og i møte med et globalt marked, og slik bidra til økt innovasjon i, og eksport fra, de nordiske landene. 

Veien videre

Nordisk industri og næringsliv er, og må fortsette å være, i førersetet og lede samarbeidet på tvers, mens våre lands nærings- og innovasjonspolitikk skal støtte opp om samarbeidet. 

Vi, de nordiske næringsministrene, skal sikre de nødvendige politiske beslutningene som kreves for at det nordiske næringslivet skal kunne nå sitt fulle potensial, og for etableringen av grønne nærings- og industriprosjekter, og verdikjeder på tvers av Norden. Vi vil jobbe for at resultatene av dette samarbeidet når ut til et større internasjonalt marked utover det nordiske.

Vi vil sammen arbeide for at vi bedre utnytter våre lands ulike fortrinn for slik å skape verdens mest bærekraftige og integrerte region. Dette vil vi gjøre ved å legge til rette for styrket dialog og økt samarbeid innenfor det næringspolitiske område, og gjennom økt politisk engasjement og oppmerksomhet rundt det nordiske samarbeidet. 

Sammen er vi sterkere.