The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Civilsamhällets roll i det nordiska samarbetet ska stärkas

27.10.15 | News
Håkan Svenneling
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Det politiska samarbetet i Norden bygger på folklig förankring och det råder bred enighet om att civilsamhällets roll måste förstärkas. - Om 20 år är medborgarinitiativ kanske en självklarhet, säger Håkan Svenneling, svensk parlamentariker och medlem i Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott.

- Norden står inför stora utmaningar under de kommande åren både när det gäller migration, bekämpning av extremism och miljöutmaningar. Tillsammans är vi en stark röst i det internationella samfundet. Våra lösningar inkluderar alltid ett gott samarbete med civilsamhället. Ska vi lösa flyktingkrisen eller bekämpa extremism, måste vi stå samlade i våra lokalsamhällen. Det handlar om dig, mig och vår gemensamma framtid, säger Bengt Morten Wenstøb, norsk parlamentariker och talesperson för medborgar- och konsumentutskottet i frågan.

Det råder ingen oenighet bland parlamentarikerna i Nordiska rådet om vikten av att öka civilsamhällets deltagande i samarbetet. Däremot har politikerna olika uppfattningar om hur medborgarnas roll ska förstärkas. Det rör sig i huvudsak om en principiell debatt mellan två olika alternativ för medborgarnas delaktighet:

  1. Civilsamhällets deltagande stärks genom större inflytande på nationell nivå.
  2. Civilsamhällets deltagande stärks genom att medborgarna själva framför förslag direkt till Nordiska rådet.

Föreningen Nordens förbund har framlagt ett förslag om nordiska medborgarinitiativ efter modell av EU:s medborgarinitiativ, som tillåter att medborgarna kan framföra förslag direkt till Europakommissionen. Föreningen har även låtit sig inspireras av Finland, där alla med rösträtt kan lägga fram ett medborgarinitiativ för att föreslå en ny lag, upphäva en gällande lag eller införa någon annan typ av ändring. Om minst 50 000 personer understöder förslaget inom sex månader, tas initiativet upp till behandling i riksdagen.

Medborgarinitiativ kan öka deltagandet i samhällsdebatten

Finland valde denna modell som en åtgärd för att öka intresset för att delta i politiken, då valdeltagandet i Finland är betydligt lägre än i resten av Norden.

Maarit Feldt-Ranta, finsk parlamentariker och medlem i medborgar- och konsumentutskottet, berättar att många unga upplever att de står utanför samhället, men att möjligheten att framföra medborgarförslag har haft en positiv effekt.

- Trots att finska ungdomar är bäst i världen på många sätt, är de bland de sämsta i att delta i samhällsdebatten. Medborgarinitiativet har skapat ett politiskt intresse hos över en halv miljon finnar som kanske inte hade deltagit i demokratin utan den här möjligheten. Ett av de första initiativen handlade om äktenskap mellan två personer av samma kön och förslaget till lagändring skapade en debatt vi sällan ser annars i parlamentariska frågor.

Håkan Svenneling, svensk parlamentariker och medlem i Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott, är positiv till medborgarinitiativ.

- Det är ett intressant förslag. Finland var även först ute med att införa rösträtt för kvinnor. Om 20 år är medborgarinitiativ kanske en självklar del av demokratin.