The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nytt projekt lyfter ungas röster

25.01.18 | News
Unga ska få göra sina röster hörda. Sedan ska de tillsammans med experter hitta lösningar. Det är syftet med ett nytt nordiskt projekt om ungas inkludering. Projektet sjösätts i samband med att Sverige tar över som ordförandeland i Nordiska Ministerrådet.

Att få vara med. Att få påverka. Att vara inkluderad i samhället – inte riskera att hamna utanför och känna att man inte räknas. Inkludering är ett av flera teman när Sverige 2018 tar över ordförandeskapet i Nordiska Ministerrådet.

Ministerrådet finansierar projektet och det fokuserar på unga i socioekonomiskt utsatta områden. Vad som räknas som sådana områden skiljer sig åt mellan de olika nordiska länderna, men det kan vara såväl förorter kring storstäder som byar på landsbygden.

Första fasen: Lyssna!

I projektets första skede ska unga mellan 15 och 25 år delta i fokusgrupper. Där ska de få berätta om hur de upplever sin situation. Vad har de för inflytande? Vad kan de påverka i sitt liv, sin vardag? Vad är det som hindrar dem? Vad skulle kunna göra det lättare?

– Vi beslutsfattare är ofta dåliga på att låta unga göra sina röster hörda. Vi pratar mycket om det, men vi måste också ge dem möjlighet att faktiskt vara med. Här vill vi öppna våra öron och lyssna, säger projektledaren Jeff Jonsson på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Hitta nya arbetssätt

Men det ska inte stanna vid lyssnande. Det som ungdomarna för fram ska leda vidare. I projektets andra skede ska det ordnas speciella möten där unga, experter, forskare och politiker träffas för att diskutera – och hitta gemensamma vägar framåt. Olika offentliga aktörer, organisationer och andra berörda kopplas in. Goda exempel från de olika nordiska länderna ska lyftas upp för att sprida kunskap om hur man jobbar med frågorna på ett bra sätt. I slutänden ska det hela resultera i riktlinjer och arbetssätt som främjar ungas sociala inkludering. Det kan både handla om gemensamma nordiska grepp och sådant som är specifikt för varje land.

– Om vi inte skapar ett samhälle där alla människor är inkluderade redan på tidig nivå så riskerar vi att det blir allt mer separerat ju äldre ungdomarna blir, säger Jeff Jonsson.

Projektet pågår i tre år. Under vart och ett av dem lägger Nordiska Ministerrådet tre miljoner danska kronor på det.