Marit Nybakk (Hovedindlæg)

Tietoja

Laji
Varsinainen puheenvuoro
Puheen numero
185
Henkilö
Speaker role
Præsidiets talsperson
Päivämäärä

Presidiet i Nordisk råd hadde den 30. september en rundebordskonferanse med det nåværende og det kommende formannskapet i NORDEFCO. Der understreket den finske forsvarssjefen at for forsvaret selv var det to viktige årsaker til det levende nordiske samarbeidet på denne sektoren: For det første at det var helt nødvendig å kunne operere sammen i nærområdene våre i gitte situasjoner. For det andre at vi er samtrente foran deltakelse i internasjonale operasjoner.

Under den kalde krigen var forsvarspolitikken tabubelagt i Nordisk råd. Det var tabubelagt som tema i samtaler og i debatter mellom de nordiske land. I dag er det ikke tilfeldig at Nordisk råds første rundebordskonferanse dreide seg om forsvarspolitikk. Forsvarssamarbeidet foregår uformelt, dog målbevisst og resultatorientert mellom de nordiske lands regjeringer og forsvarssjefer. Det er kanskje en forutsetning at NORDEFCO ikke har noen permanent struktur – det er et møtested der de nordiske land kan møtes på alle nivåer, også på ministernivå.

Nordisk råds Presidium har akseptert at forsvarssamarbeidet er smidig og dynamisk, uten et ministerråd. Samtidig har vi gjennom dette året, etter at vi fattet det vedtaket, aktivt bidratt til at vi har en klarere parlamentarisk forankring. Nordisk råd har dessuten forventninger om at det visjonære arbeidet fører til flere konkrete tiltak. Det kunne vært fristende å spørre forsvarsministeren – som er til stede – om følgende:

Er en felles forsvarsplanlegging mulig mellom de nordiske land innenfor og med respekt for de enkelte landenes ulike sikkerhetspolitiske forankringer? Og det andre spørsmålet: Er solidaritetserklæringen fra utenriksministrene tilstrekkelig, eller trenger vi noe mer?

Kanskje må vi ha klarere avtaler mellom landene, men det er langt dit. I mellomtiden fortsetter det fleksible samarbeidet, når det gjelder både forsvarspolitikk og utenrikspolitikk, i et slikt tempo at sektoren nå er den mest dynamiske innen det nordiske samarbeidet, som vi parlamentariker gjerne vil henge med på og være premissleverandører til, og det akter vi å fortsette med framover i årene som kommer.