Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danish.

Norden vil være førende på bæredygtigt byggeri

14.08.24 | Fréttir
Deltagerne ved Byg- og Boligministermøde

Deltagerne ved Byg- og Boligministermødet i Göteborg den 13 august 2024. 

Ljósmyndari
Marie Fransson
De nordiske byg- og boligministre ønsker at den Nordiske byggesektor skal være den mest bæredygtige i verden og anbefaler Nordisk Ministerråd at prioritere området i et nyt program fra 2025.

Den 13. august mødtes de nordiske byg- og boligministre i Gøteborg. På dagsordenen var blandt andet anvendelse af eksisterende bygningsmasse og regelforenkling til gavn for klimavenligt byggeri. 

– De nordiske lande står over for lignende udfordringer i boligsektoren, og på mødet talte vi blandt andet om forenkling af reglerne inden for bygge- og ejendomssektoren. Der er et forenklingsarbejde i gang i hele Norden, og vi kan derfor udveksle erfaringer om nationale tiltag for at forenkle de lovgivningsmæssige rammer, siger Sveriges infrastruktur- og boligminister Andreas Carlson, der stod vært for mødet.

Stærke resultater

På mødet blev ministrene præsenteret for resultaterne fra programmet Nordic Sustainable Construction, der siden 2020 har haft til formål at etablere Norden som en førende region inden for bæredygtigt og konkurrencedygtigt byggeri. Programmet har blandt andet undersøgt barriererne for øget genanvendelse af byggematerialer, kigget nærmere på hvordan man kan få emissionsfri byggepladser samt haft fokus på en nordisk harmonisering af livscyklus-analyser i byggeriet.

Programmet afsluttes med udgangen af 2024, og ministrene tilkendegav, at de gerne ser programmet fortsætte under Nordisk Ministerråd for Bæredygtig Vækst (MR-VÆKST), som ledes af de nordiske ministre for erhvervs-, energi-, og regionalpolitik. Byg- og boligministrene anbefaler, at det nye nordiske program om bæredygtigt byggeri skal have fokus på klima, cirkularitet, Digitalisering og EU.

Jeg noterer mig med stor glæde, at det nordiske samarbejde om at skabe en bæredygtig byggesektor ikke alene styrker Norden indadtil, men at vores erfaringer og analyser også er eftertragtede i EU og resten af verden.

Karen Ellemann

Førerposition i EU

På mødet præsenteredes også resultaterne af det nyligt afsluttede finske formandskabsprojekt Nordic Network for Circular Construction, som pegede på, at de nordiske lande kan tage en førerposition og sætte et eksempel i EU på lovgivningsområdet for cirkulært byggeri.

- Jeg takker ministrene og landerepræsentanterne for nogle gode diskussioner i dag, og noterer mig med stor glæde, at det nordiske samarbejde om at skabe en bæredygtig byggesektor ikke alene styrker Norden indadtil, men at vores erfaringer og analyser også er eftertragtede i EU og resten af verden, siger Generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann.

 

We, the Nordic ministers responsible for construction and housing affirm our commitment to fight climate change by facilitating reductions in emissions from the built environment. Further, we state our commitment to work towards making the Nordic construction sector the most sustainable in the world.
 

Læs hele deklarationen her

Fra den nordiske deklaration om lavemissionsbyggeri og cirkulære principper i byggesektoren (2023)