Bred politisk avtale støtter opp om unges bidrag i kampen mot biodiversitetskrisen og klimaendringene

02.09.24 | Nyhet
nordisk pulje for biodiversitet
Fotograf
Dansk Ungdoms Fællesråd
Det nye nordiske fondet skal yte økonomisk støtte til prosjekter og aktiviteter ledet av ungdom i Norden, med fokus på klima og biologisk mangfold. Fondet åpner i dag.

Fondet, som har fått navnet Nordisk ungdomsfond for biodiversitet og klima, har blitt til i en bred politisk avtale mellom Nordisk ministerråd og Nordisk råd og er etablert i samarbeid med DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, som også forvalter fondet. 

Det har vært viktig at rammene ble til i fellesskap med unge, for unge og på unges premisser.

– Vi er glade for å lansere dette fondet med DUF som partner. Støtte til ungdoms engasjement i dagsordenen for klima og biologisk mangfold er veldig viktig. Samtidig er fondet et eksempel på meningsfull inkludering av unge, noe som er av høy prioritet i det nordiske samarbeidet. Jeg vil derfor gjerne rette en stor takk til alle involverte parter, sier Dan Koivulaakso, avdelingssjef i Vekst og klima i Nordisk ministerråd.

– I DUF er vi glade for å inngå et samarbeid med Nordisk ministerråd og Nordisk råd om et nytt nordisk fond for unge om klima og biodiversitet. DUF har de siste fem årene arbeidet for å fremme nordisk samarbeid og partnerskap med unge i spissen. Med dette fondet blir det mulig å engasjere seg konkret i klima og biologisk mangfold, som er noen av de viktigste temaene for unge, samtidig med at vi fortsetter det viktige arbeidet for å skape tettere bånd mellom unge på tvers av Norden, uttaler DUFs leder Christine Ravn Lund.

Bred politisk avtale

Forslaget til fondet ble utarbeidet av Nordisk råds utvalg for et bærekraftig Norden i samarbeid med Ungdommens nordiske råd og ble vedtatt av et enstemmig Nordisk råd på Nordisk råds sesjon i Helsingfors i 2021.

– Etter omfattende involvering av representanter fra nordiske ungdomsorganisasjoner og -bevegelser i arbeidet med å utforme fondet er det en stor fornøyelse å se fondet lansert i dag. Yngre generasjoner har massevis av gode ideer og forslag til konkrete løsninger i kampen for å stanse tapet av biologisk mangfold og klimaendringene, og dette fondet betyr at enda flere blir realisert, sier Tove Elise Madland, leder for Nordisk råds utvalg for et bærekraftig Norden.

Fondet vil yte tilskudd til et bredt spekter av aktiviteter som for eksempel opplysningskampanjer, turer i naturen, seminarer, rollespill og utvikling av felles klimapolitikk.

Fondet åpner i dag, 2. september 2024.

banner - biodiversitetspulje ungdom
Fotograf
Dansk Ungdoms Fællesråd

Fakta:

  • Fondet støtter aktiviteter og prosjekter avholdt i Norden som tar utgangspunkt i spørsmål om klima og biologisk mangfold og styrker møtet mellom unge på tvers av Norden.
  • Fondet kan søkes av unge mellom 15 og 30 år fra alle de nordiske landene (Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland).
  • En kan søke mellom 25.000 og 250.000 DKK 
  • Fondet består av 3.054.000 DKK, som deles ut over to utdelingsrunder.
  • Fondet åpner 2. september 2024
  • Første søknadsfrist: 27. oktober 2024

Les mer om Det nordiske samarbeidets arbeid med å sikre unges stemmer i de internasjonale forhandlingene om biologisk mangfold her: 

Ressurser

Nordisk ministerråd har utarbeidet en rekke ressurser som kan inspirere og guide til å sikre meningsfull inkludering av unge.