Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Framtidens ekonomier är cirkulära

08.06.17 | Nyhet
WCEF2017
Fotograf
Heidi Orava
Leasing i stället för ägande, kompostering av kläder, produktdesign som förenklar reparationer. Hållbar konsumtion och produktion, ett tyngdpunktsområde inom det nordiska miljösamarbetet, var ett återkommande nyckelbegrepp när deltagare från över 100 länder diskuterade hållbara cirkulära lösningar vid World Circular Economy Forum i Helsingfors.

Som största medarrangör av World Circular Economy Forum den 5-7 juni satte Nordiska ministerrådet fokus på de bästa exemplen där nordiskt samarbete driver på övergången från en lineär till en cirkulär ekonomi. Ministerrådets arbete för hållbara textiler och en hållbar modeindustri lyftes fram såväl i den nordiska loungen som vid huvudsessionen Circular Blueprints Gameshow - Pushing the Transition in the Nordics and Beyond, som strävade efter att lägga pusslet av komponenter som krävs för en faktisk övergång.

Per Bolund, finansmarknadsminister i Sverige, konstaterar att de nordiska medborgarna både känner till problematiken, är beredd att agera och kräver lösningar från politiskt håll.

– Tillsammans med att vi har aktiva grupperingar av företag som vill vara med och förändra bidrar detta till ett växande konsensus som ger oss mandat att handla. Konkret gäller det att se över prissättningen på utsläpp och göra hållbara val lönsamma, och här blir beskattning och andra ekonomiska incentiv viktiga verktyg, säger Bolund.

Samarbete skapar förändring

Finlands bostads- energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen underströk att internationellt samarbete och kunskapsdelning påskyndar den cirkulära utvecklingen.

– Endast genom att samarbeta får vi till det paradigmskifte i våra ekonomier som krävs för övergången till en cirkulär ekonomi. Vi har inte råd att låta några material gå förlorade, de måste bli använda på bästa sätt och återanvändas - på så sätt skapar vi också fortsatt välfärd, sade TIilikainen.

Enligt Alice Kaudia, statssekreterare för miljöfrågor i Kenyas regering, skulle Kenya och andra afrikanska länder som just nu färdigställer sina gröna tillväxtstrategier dra stor nytta av att ingå partnerskap med Norden, såväl inom grön teknik som inom forskning och utbildning.

– Också på businessnivå finns det behov för kunskapsdelning – nordiska företag har bättre teknik och ett innovationsklimat som vi kan lära av, säger Kaudia.

Läs en utförligare artikel om sessionen Circular Blueprints Gameshow i webmagasinet Green Growth the Nordic Way eller se sessionen i sin helhet här.