Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska rådet: Järnvägssatsningar viktiga för att uppnå det nordiska samarbetets Vision 2030

30.08.24 | Nyhet
Tåg på Sandefjord station i Norge
Fotograf
Helena Jankovičová Kováčová
I en tid då klimatförändringarna och säkerhetsutmaningarna står högt på den politiska agendan, behövs omfattande järnvägs- och infrastruktursatsningar som en central strategi för att nå målen i Vision 2030 om Norden som världens mest integrerade och hållbara region. Det här budskapet framförde Nordiska rådets direktör Kristina Háfoss vid Nordiska järnvägssamarbetet NJS 150-årskonferens i Köpenhamn i fredags.

Järnvägar för hållbarhet och klimat

Järnvägssatsningar är inte bara en fråga om att förbättra infrastrukturen, utan också en viktig del av regionens klimatstrategi, påpekar Kristina Háfoss

- För att minska våra koldioxidutsläpp och uppfylla våra ambitiösa klimatmål måste vi investera i järnvägar och annan hållbar infrastruktur som kan konkurrera med andra transportmedel och bidra till en grön omställning, säger hon.

Järnvägsinvesteringar möjliggör en övergång från väg- och flygtransporter till mer miljövänliga alternativ i flera av de nordiska länderna. Det här är därför en nyckelkomponent för att Norden ska kunna leva upp till de mål som man har satt upp.

Infrastruktur och konkurrenskraft

Förutom klimatfrågan handlar järnvägssatsningarna också om att stärka Nordens konkurrenskraft på den globala marknaden. Effektiva och moderna transportnätverk är nödvändiga för att företagen i regionen ska kunna konkurrera med aktörer i andra delar av världen och för att Norden skall kunna erbjuda medborgarna välfungerande kollektivtrafik.

Nordiska rådet vill också återupprätta ett nordiskt ministerråd för transport för att kunna förverkliga visionen om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region, samt kunna möte de gemensamma framtida nordiska transportutmaningarna. 

Kristina Háfoss betonar att en stark infrastruktur också är en förutsättning för solidariska kollektiva transportlösningar, och för ekonomisk tillväxt och regional integration.

- Det handlar om att skapa förutsättningar för snabb, effektiv och konkurrenskraftig transport av varor och människor över de nordiska gränserna och vidare ut i Europa och världen, vilket i sin tur stärker vår gemensamma marknad.

Säkerhet och NATO-anpassning

En annan viktig aspekt som Nordiska rådet lyfter fram i sammanhanget är säkerheten. I takt med att NATO:s närvaro i Norden ökar, blir det allt viktigare att anpassa transportinfrastrukturen i hela Norden för att stödja militära behov.

- Säkerhet och försvar är centrala frågor i dagens osäkra omvärld, och vi i Norden måste se till att vår infrastruktur kan möta de krav som ställs, både på land, till havs och i luften, förklarar Kristina Háfoss.

Arbetet med att utveckla och förbättra järnvägsförbindelserna ser Nordiska rådet som ett av flera viktiga och konkreta steg mot att stärka den gemensamma säkerheten och försvarsförmågan i regionen. Genom att satsa på en robust infrastruktur kan Norden bättre stå emot yttre hot och samtidigt främja den interna sammanhållningen.

Behov av konkreta initiativ

Konkreta initiativ och politisk vilja behövs för att driva frågan framåt. Háfoss påpekar att det behövs ett ännu tydligare fokus och engagemang från alla nordiska länder för att förverkliga dessa satsningar för att säkerställa att Norden förblir en förebild inom hållbarhet, regional integration och säkerhet i Europa och världen.