Staffan Danielsson (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
33
Speaker role
Mittengruppen
Päivämäärä

Fru president! Nordiska vänner! Genom det nordiska samarbetet har våra länder uppnått en integration och ömsesidig öppenhet som är unik i världen. Samtidigt kan vi konstatera att vi i internationella sammanhang deltar i olika samarbeten där bara delar av Norden finns med. Sverige, Finland och Danmark är medlemmar i EU. Island, Norge och Danmark är medlemmar i Nato.

För egen del skulle jag glädjas om Nordens länder var med i både EU och försvarsalliansen Nato, men så är ju inte fallet de närmaste åren. Givet nuvarande situation har vi när det gäller EU sett exempel på hur olika implementering av EU-direktiv riskerat att skapa nya gränshinder i Norden. I frågor som försvar och säkerhet är det tydligt att integrationen och graden av samarbete mellan de nordiska länderna tydligt påverkas av våra olika relationer till Nato.

Hur, statsministrar med flera, överbryggar vi de här utmaningarna och bibehåller och stärker integrationen och tilliten mellan de nordiska länderna i förhållande till EU och Nato? Min fråga riktar sig inte främst till Danmark, som ju har goda allianser på flera områden.