Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Norden i front på energiomstillingen

03.10.24 | Nyhet
Fotograf
Regeringskansliet
Når de nordiske lande samarbejder om fossilfrie energiløsninger, er det godt for klimaet, for forsyningssikkerheden og samtidig giver det erhvervsmuligheder for nordiske virksomheder på det globale marked, hvor Norden som samlet brand står stærkt.

Det svenske formandskab i Nordisk Ministerråd har i dag inviteret de nordiske energiministre til Stockholm for at drøfte muligheder inden for det nordiske energisamarbejde. Forsyningssikkerhed står i centrum for mødet, men også innovation og nye rene brændsler var på dagsordenen. Samarbejdet giver fordele i international konkurrence, hvor Norden som samlet brand står stærkt. Ebba Busch, vicestatsminister og energi- og erhvervsminister i Sverige bød velkommen og satte retningen for mødet med følgende budskab:

 

 

Det er vigtigt, at de nordiske lande fortsætter deres tætte samarbejde på elmarkedet og om samarbejdet om forsyningssikkerhed i energisystemet og om brints rolle i energiomstillingen.

Sveriges vicestatsminister og energi- og erhvervsminister, Ebba Busch

Den nordiske vision 2030 er en vision om en klimaneutral verden

"Den nordiske vision 2030 er en vision om en klimaneutral verden," sagde Nordisk Ministerråds Generalsekretær Karen Ellemann under sin tale på plenarmødet på den seneste COP28. For at det kan realiseres, har verden brug for grønne løsninger, og her ligger der et kæmpe potentiale for de nordiske virksomheder, der er i fuld gang med at udvikle innovative fossilfri løsninger. De nordiske løsninger vil ikke kun være til gavn for Norden. De kan være til gavn for hele verden.

Når de nordiske lande samarbejder om fossilfri elproduktion er det godt for klimaet. Samtidig kan innovative løsninger her øge konkurrenceevnen for nordiske virksomheder.

Generalsekretær i Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann

Innovative hydrogenbaserede løsninger

Hydrogen blev på mødet fremhævet som et centralt element for energiomstillingen. Innovative hydrogenbaserede løsninger er en vigtig nøgle til at gøre vanskelige sektorer inden for fx stål- og kemisk industri samt inden for transportsektoren såsom flytrafik og skibsfart CO2-neutrale. Transportsektoren udgør næsten en fjerdedel af Europas drivhusgasemissioner og er hovedårsagen til luftforurening i byer, så det er nødvendigt med nye nordiske løsninger. Et konkret eksempel er projektet: Hydrogen from Green Surplus Energy in Isolated Areas for Sea and Land-based Transport. Et projekt drevet af Nordisk Ministerråds institution, Nordisk Energiforskning, og som er en undersøgelse af et elektrolyseanlæg til hydrogenproduktion fra grøn overskudsstrøm til gavn for nordiske forsknings- og erhvervsmiljø.

Hydrogen og energi er også i fokus på EXPO

Hydrogenløsninger er noget nordiske lande er i fuld gang med at udvikle, hvilket energiministrene bakker op om. Derfor vil Nordisk Ministerråd blandt andet sætte fokus på netop hydrogen og energiområdet på næste års nordiske fællessatsning – The Nordic Pavillon - på EXPO i Japan, der er et af verdens største markeder. Både for at skabe forretningsmuligheder og for at accelerere den grønne omstilling. 

Ny erklæring fra energiministrene

På mødet kom energiministrene med en ny erklæring, hvor forsyningssikkerhed, energiomstilling og innovation bliver mål for energisamarbejdet i det kommende samarbejdsprogram for 2025-2027, der lanceredes på Nordisk Råds Session i sidste uge i oktober i Island.     

Erklæring fra det Nordiske Ministerråd for Energi (MR-E) 3. oktober 2024

Norden har en lang erfaring med konstruktivt energisamarbejde, og selvom det er forskellige lande, er der et unikt fællesskab og målrettet samarbejde. Vi de nordiske energiministre har på vores møde i Stockholm den 3. oktober 2024 drøftet både den aktuelle energisituation og de udfordringer som ligger foran os. I en tid med krig i Europa, og trusler imod vores infrastruktur er forsyningssikkerhed for energi helt centralt, og her har det nordiske samarbejde bekræftet sin betydning og sin styrke. Vi har forskellige forudsætninger og prioriteringer, men der er en lang række udfordringer og muligheder, som er fælles for hele Norden, og vi bakker op om de fælles ambitioner. 

Klimaforandringerne stiller krav til alle dele af samfundet om at gennemgå en omstilling for en mere bæredygtig fremtid. Samtidig er det helt afgørende for Nordens konkurrenceevne og økonomiske vækst, at den høje energiforsyningssikkerhed opretholdes, og at vi tager vare på sammenhængskraften og på forbrugerne gennem omstillingen. 

Den grønne omstilling indebærer yderligere elektrificering, så elforbruget vil vokse markant. Det nødvendiggør investeringer både i transmissionsnettet og i ny fornybar og anden fossilfri elproduktion. Mens produktionen fra bioenergi, atomkraft og vandkraft kan planlægges, er vind- og solenergi mere fluktuerende, og det forventes, at elproduktionen fra disse energikilder vil stige. Dette indebærer et stigende behov for fleksibilitet, både fra produktion, men også fra efterspørgsel og nye lagerteknologier. Samtidigt skal omstillingen og udbygningen tilrettelægges så der opnås bred folkelig accept.

Hydrogen, ammoniak og elektrobrændsler og nye teknologier vil muliggøre grøn omstilling af de funktioner som er svære at elektrificere direkte, som for eksempel visse industrier och tunge transporter. Det kræver dog en massiv udbygning af fornybar og anden fossilfri elproduktion. Sammen har vi den kritiske forsknings- og innovationsmasse som skal til for at Norden fortsat kan være blandt de ledende i udviklingen. I dag har vi diskuteret, hvordan vi arbejder nationalt med hydrogen, og hvordan nordisk samarbejde kan bidrage til at skabe merværdi. 

Vi vil styrke og målrette det nordiske energisamarbejde, og har i dag vedtaget det nordiske energipolitiske samarbejdsprogram 2025-30, som sætter ambitiøse mål, og prioriterer indsatserne til de områder, hvor landenes samarbejde kan sikre bedre bæredygtig energiomstilling, end de kan hver for sig. De overordnede mål for det nordiske energipolitiske samarbejde i perioden frem til 2030 bliver:

-  Høj energiforsyningssikkerhed til nordiske forbrugere og virksomheder

-  En forbedret nordisk styrkeposition for energiomstilling og innovation

-  Udvikling af et endnu mere effektivt og innovativt nordisk elmarked

-  Et styrket Norden i internationalt energisamarbejde

Målet er et stærkt energisamarbejde, som fastholder og styrker de nordiske landes modstandskraft, bæredygtighed og konkurrenceevne, og derigennem bidrage til at Norden kan nå visionen om at være verdens mest bæredygtige og integrerede region.