Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Mærkningsordning virker ikke efter hensigten: Alt for meget mad smides ud

13.10.24 | Nyhet
Fotograf
Ricky Molloy/norden.org

Alt for mange madvarer smides ud, selvom de ingenting fejler. 

Alt for mange madvarer smides ud, selvom de ingenting fejler. Mærkningsordningen 'bedst før' har et langt større potentiale, som vi skal have sat fokus på, siger Tove Elise Madland, forperson for Nordisk Råds udvalg for et Holdbart Norden.

For at mindske madspild i detailkæden benytter man i dag formuleringen 'bedst før' i stedet for at angive en udløbsdato på en lang række madvarer. Det gælder madvarer, hvor indholdet muligvis ændrer konsistens eller smag efter den påtrykte dato, men hvor det ikke udgør en fødevarerisiko at indtage varen, selvom datoen er overskredet. Formålet med mærkningsordningen er at give forbrugeren bedre mulighed for selv at vurdere varens kvalitet, på trods af en overskreden dato.

Desværre ses det, at detailleddet alligevel kasserer en stor del af varerne, så snart datoen for 'bedst før' overskrides. Synderen er, ifølge Nordisk Råds udvalg for et Holdbart Norden, vejledningen for mærkningen, som i dag pålægger detailleddet at afgøre, om varen stadig er sikker at spise. En afgørelse, der i nogle tilfælde, vil kræve at emballagen brydes og dermed gøre varen usalgbar.

Fødevarer bør ikke smides ud, før det kan konstateres, at de rent faktisk ikke længere er spiselige. Vi mener, at det ansvar bør tildeles til forbrugeren, præcis som det var tiltænkt, da mærkningsordningen blev taget i brug. Det vil komme både både klimaet, miljøet og økonomien til gavn.

Tove Elise Madland, forperson for Nordisk Råds udvalg for et Holdbart Norden

Det er derfor et enigt udvalgt, der har besluttet at indstille et forslag til Nordisk Ministerråd, om at vejledningerne skal ændres, så forbrugeren selv får mulighed for at vurdere, om en ’bedst før’-vare er spiselig. Derudover mener udvalget, at butikkerne skal pålægges at sænke prisen, når datoen for ’bedst før’ nærmer sig eller er overskredet.