Nordic-Baltic Youth Summit: Unges visjon for Norden

14.10.24 | Nyhet
Fotograf
norden.org

250 unge ledere møtes til det aller første Nordisk-baltiske ungdomstoppmøtet i Vilnius i Litauen 27.–28. september 2024.

Unge vil være sentrale aktører i regionens framtid. Derfor møttes de på tvers av Norden og Baltikum til sitt første toppmøte i september. Her kommer deres innspill om hvordan vi kan oppnå mer samarbeid og handling, i fem kategorier: fred og sikkerhet, demokrati, styring av ungdomsorganisasjoner, klimaendringer og unges trivsel.

27.–28. september 2024 ønsket Nordisk ministerråds kontor i Litauen i samarbeid med Det litauiske ungdomsrådet og Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer 250 unge ledere velkommen til det aller første Nordisk-baltiske ungdomstoppmøtet (Nordic-Baltic Youth Summit), som fant sted i Litauens hovedstad Vilnius.

Dette toppmøtet er en avgjørende mulighet for at unge kan få sine stemmer hørt, men også være sentrale aktører for regionens framtid

Helén Nilsson, direktør for Nordisk ministerråds kontor i Litauen
Fotograf
norden.org

De fem hovedtemaene

Hensikten er å  etablere en tradisjon for ungdomsledede initiativer som kan inspirere til samarbeid på tvers av Norden og Baltikum og resultere i konkret handling på policynivå. Det kom representanter fra Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland.
 
De viktigste temaene som skulle drøftes, har blitt pekt ut av unge selv gjennom demokratiske øvelser i løpet av det siste året. Det resulterte i de fem temaene:  ungdom, fred og sikkerhet, demokrati, styring av ungdomsorganisasjoner, klimaendringer og unges trivsel. 

Fotograf
norden.org


Ungdom, fred og sikkerhet: Vi må bli mer motstandsdyktige! 

Deltakerne understreket behovet for bedre utdanning og verktøy for at unge kan bidra til global motstandskraft (resiliens). Forslagene omfattet utvidelse av utdanning om krisehåndtering og samfunnsmessig motstandskraft samt å ta for seg bedre integrering av innvandrere, blant annet med kommunale mentorprogrammer. I tillegg ble det foreslått initiativer innenfor mediekunnskap og kritisk tenkning, for å bekjempe desinformasjon som bidrar til samfunnsmessig polarisering og ungdomsradikalisering.

 

Demokrati: Vi vil stemme fra 16 års alder!

Deltakerne på toppmøtet identifiserte tendensen med lav valgdeltakelse og underrepresentasjon av unge i forbindelse med valg som trusler mot demokratiet. Forslagene omfattet å senke stemmerettsalderen til 16 år, innføre en ungdomskvote i nasjonale parlamenter, styrke politisk dannelse i skolene og oppfordre politikere til aktivt å engasjere seg mer med de unge ved å besøke regioner og skoler.
 

Styring av ungdomsorganisasjoner: Vi trenger mer støtte! 

Deltakerne framhevet behovet for forbedret ledelse, finansiering og utvikling av NGOer. Anbefalingene omfattet å opprette en EU-portal for finansieringsmuligheter for NGOer, sette av en prosentandel av landenes BNP til ungdoms- og barneinitiativer samt organisere simulerte valg i skoler for å fremme unges involvering i beslutningstaking.

Klimaendringer: Vi må ha større restriksjoner på CO2-utslipp! 

Unge uttrykte sin bekymring over manglende bedriftsansvar for CO2-utslipp og den negative miljøpåvirkningen fra rask mote. Anbefalingene omfattet å innføre tak på bedrifters CO2-utslipp, integrere klimatemaer i skolepensum, innføre en ekstra skatt for produsenter av rask mote samt lansere sosiale kampanjer for å fremme bevisst forbruk.
 

Unges trivsel: Vi vil bort fra generasjonskløften!

Deltakerne framhevet den voksende kløften mellom yngre og eldre generasjoner som fører til følelser av isolasjon, ensomhet og diskriminering basert på alder og inntekt. Forslagene fokuserte på å skape intergenerasjonelle dialogformater for å utvide rekkevidden og kvaliteten på NGOer og kommunale initiativer som støtter opp om mental helse.

Fotograf
norden.org

Dette ungdomsmøtet er bare begynnelsen, og den største utfordringen framover er å kommunisere disse anbefalingene til politikere og beslutningstakere og å skape rom der unge kan engasjere seg direkte med dem.

Helen Nilsson

Det fortsetter med Nordisk-baltisk ungdomstoppmøte 2025

Samlingen av de nordiske og baltiske ungdomsorganisasjonene vil fortsette neste år, når Finland har formannskapet for Nordisk ministerråd og skal være vert for Nordisk-baltisk ungdomstoppmøte 2025.

 

Fotograf
norden.org
Fotograf
norden.org
Fotograf
norden.org